Predstava “Igra oko smrti/Lozinka: Krizanteme” ispunila atrij Veleučilišta do posljednjeg mjesta

foto: Igor Čepurkovski/Zorin dom

Jučer je u posve ispunjenom atriju Veleučilišta Karlovac, u sklopu obilježavanja rođendana grada Karlovca, održana pretpremijera predstave “Igra oko smrti/Lozinka: Krizanteme” čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Dubravka Crnojević-Carić.

U njoj glume  karlovački glumci Karlo Mrkša i Kasija Vrbanac. Predstava je utemeljena u dramama Marijana Matkovića. Predstava je osmišljena po njegovu dramskom ciklusu “Igre oko smrti”, a kako je opisuje redateljica, “prikazuje se odnos mladih Nede Gorsky i Žarka Župana u ratno doba. To je predstava o ljubavi i izazovima koje stoje pred individualcima u trenucima krize”.

Sto godina od Matkovićeva rođenja u Karlovcu i 30 godina od njegove smrti u Zagrebu obilježava se projektom Društva Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu te Udruge za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka “Marijan Matković u mozaiku karlovačke kulturno-umjetničke baštine”. Dio tog projekta je i produkcija ove predstave, čija će premijera biti 19. rujna 2015. godine.

Istog dana će u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” biti održan stručni skup o Matkoviću, a u Gradskom muzeju Karlovac naknadno i projekcija filma “Slučaj maturanta Wagnera”, snimljenog po Matkovićevoj drami.

Projekt omogućavaju Heineken Hrvatska temeljem provedenog Donacijskog natječaja “Zajedno za bolji Karlovac i Karlovačku županiju”, Grad Karlovac i Karlovačka županija. Partneri Društvu Karlovčana i Polki su Gradsko kazalište “Zorin dom”, Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” i Gradski muzej Karlovac.

Aktiviraj Karlovac/KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest