Grad odredio lokacije gdje se mogu voditi psi, ogorčeni vlasnici pitaju zašto ih onda adekvatno ne održavaju

foto ilustracija - arhiva KAportala

Psi se ne smiju voditi na uređena dječja igrališta, cvjetnjake, travnjake, sportske i rekreacijske terene, javna kupališta kao ni uz objekte vrtića i škola…

Ovo je dio Odluke o komunalnom redu u kojoj je određeno i trideset lokacija u gradu Karlovcu na kojima je dozvoljeno izvoditi i puštati pse. Nakon što su u karlovačkoj gradskoj upravi još jednom putem svoje web stranice zamolili građane da se pridržavaju važećih odluka, kako kažu, “s ciljem očuvanja zdravlja naše djece i svih nas”, te zamolbu stavili na Facebook, izazvali su pravu lavinu nezadovoljstva vlasnika pasa dok je otvoreno mnoštvo pitanja.

Većinu vlasnika pasa, naime, zanima zašto se onda te navedene lokacije dovoljene za pse adekvatno ne održavaju, zašto komunalni redari ne rade svoj posao i kontroliraju one vlasnike pasa koji se ne pridržavaju odredbi, ali i što su u gradskoj upravi učinili da se riješi problem Skloništa za pse.

– Ne znam za ostale dijelove grada, ali u Zvijezdi se psi smiju puštati u šančevima uz “crnu promenadu” koji su obično obrasli travom do skoro metar u visinu, a od jeseni do proljeća budu poplavljeni. Drugo mjesto koje znam da je dozvoljeno za pse, a da je u blizini, je uz nasip od konjičkog prema gazi, gdje su obično pušteni konji. Ograda zna biti pod naponom i kad konja nema, tamo se trava isto ne kosi, pa se kroz nju nemoguće probiti, piše jedna nezadovljna vlasnica pasa. Dodaje kako je nemoguće s psima prolaziti i po nasipu jer je tamo velik broj biciklista.

– Mislim lako za pse, njima trava ne smeta, ali valjda i mi vlasnici imamo neka prava, ili je to predviđno tako da se psi sami šeću, a mi ih čekamo doma, kazala je.

Drugog pak vlasnika pasa smeta što komunalni redari ne rade posao za koji su plaćeni.

– Dragi grade kad budeš imao komunalne redare koji ne prevrću papire i koji jednom godišnje izađu na teren uz prethodnu najavu na svim medijima, onda ću razmisliti o kupljenju izmeta za svojim psom. Pokupim ga ako pas to obavi na nogostupu, šetalištu, parku ili u krugu 50 metara od dječjeg igrališta. Ne smatram da komunalci samo trebaju hvatati vlasnike pasa, već sankcionirati i ostale prekršae kojih ima na svakih 2 metra u gradu, napisao je jedan drugi građanin.

Otvorena su i druga pitanja tako da bi i ova gradska Odluka mogla biti svojevrsna “Pandorina kutija” za gradsku upravu.

– Jedno je apelirati na vlasnike pasa da budu kulturni i da očiste za svojim psom, a drugo je nekome ograničiti kretanje na javnim površinama. Svaki savjestan vlasnik psa neće dozvoliti da pas uništava javnu površinu ili dovede u opasnost neko dijete. Da li ste osigurali koševe za izmet pasa, da li imate park za pse (ograđeni komad javne površine, Zagreb ih ima nekoliko. Što ste učinili po pitanju vašeg Skloništa za nezbrinute životinje osim što ste više poznati po zločinima i zlostavljanjima koja se tamo događaju, nego po razvoju grada i turističkoj ponudi. Malo proučite svjetske trenove, pomaknite barijere koje vas koče u razvoju i bit će svima bolje. Bila bih zahvala kada bi dobila bilo kakvu povratnu informaciju s vaše strane, stoji na Facebook zidu gradske uprave.

Još jedan komentar građana… “Ti jadnički ne smiju nigdje. Pa i oni su živa bića, trebaju i oni prostor za sebe. Mora da je neka ful skupa trava na tim travnjacima posađena. Glupost.”

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest