Europskim novcem gradit će se komunalna infrastruktura u Zvijezdi – je li to prilika za početak revitalizacije?

Stotine milijuna kuna vrijedne projekte izgradnje i obnove kanalizacije i vodovodne mreže – tri već započeta, dva planirana i jedan završen – karlovački Vodovod i kanalizacija namjerava lakše realizirati zahvaljujući novcu iz europskih fondova.

Još za ISPA projekta, dok je građen pročistač ili “Karlovac 1”, ViK je, po riječima direktora Ivana Mrzljaka, počeo pripremu za “Karlovac 2”, pa izradio idejno rješenje odvodnje u gradu, te idejne i glavne projekte za pojedine zahvate.

Milijunski projekti

– Kad su Hrvatske vode objavile natječaj, bili smo spremni, a kako bi udovoljili uvjetima, prijavljen je projekt aglomeracije Karlovac, Duga Resa i Barilović. S Ministarstvom poljoprivrede potpisan je ugovor za izradu dokumentacije, vrijedan 7,3 milijuna kuna, i pri kraju je odabir izrađivača dokumentacije, koja mora biti dovršena u prvoj polovici 2016., kazao je Mrzljak.

Tim projektom predviđena je izgradnja 76 kilometara kanalizacije i rekonstrukcija 28 kilometara vodovodne mreže, vrijedne 267,4 milijuna kuna. Početak radova predviđen je za 2017.

Oni već traju u “Karlovcu 3”, koji obuhvaća rekonstrukciju vodoopskrbe u nekoliko ulica na Baniji, te od Banije do Kobilića Pokupskog, ukupne dužine 11,9 kilometara. ViK-ova prijava je dobila zeleno svjetlo, a idući tjedan očekuju odluku o sufinanciranju Ministarstva poljoprivrede. Projekt je težak 17,4 milijuna kuna.

Uređenje Zvijezde?

“Karlovac 4”, kojim je planirana rekonstrukcija kanalizacijske i vodoopskrbne mreže u Zvijezdi, mogao bi donijeti konačno uređenje povijesne gradske jezgre. Tvrtka je već ugovorila projektiranje, a zajedno s Gradom kani ga kandidirati za europski novac.

– Jer je to prilika da se u Zvijezdi, osim napuštanja stare i postavljanja potpuno nove kanalizacije i vodovodne mreže,  rekonstruira asfaltni ili zastor kakav odrede konzervatori, nogostupi i javna rasvjeta, odnosno, rekonstruira cijela komunalna infrastruktura. Značilo bi to početak revitalizacije Zvijezde s relativno malim sredstvima s hrvatske strane, primjerice naše tvrtke, Grada, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, te Hrvatskih voda jer iz europskih fondova možemo dobiti 85 posto potrebnih sredstava, napomenuo je Mrzljak, dodavši da će iduće godine biti izabran izrađivač projektne dokumentacije, nakon toga ishođene građevinske dozvole, pa bi realizacija mogla uslijediti 2018. ili 2019.

Osim ovih projekata, ViK planira i “Karlovac 5” i “Karlovac 6”, kojima bi se rekonstruirala kanalizacijska i vodoopskrbna mreža na području Banije, Luščića, Grabrika, Drežnika, Jamadola, te šireg gradskog područja i spajanje s onima iz susjednih jedinica lokalne samouprave.

Zapošljavanje samo za VSS-ovce?

No, osim ovih europskih projekata, istovremeno vlastitim sredstvima realiziraju i 11 pojedinačnih, koji bi trebali biti gotovi ove godine.

Sve ove investicije neće značiti povećanje broja zaposlenih: prirodnim odljevom misle ga smanjiti, a zapošljavati samo one visoke stručne spreme s iskustvom, koji mogu raditi na zahtjevnim projektima.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest