Zbog opasnosti od požara u županiji pokrenute motrilačko – dojavne službe, a građanima stopirana odobrenja za kontrolirana spaljivanja

– Pokretanjem motrilačko-dojavne službe želimo spriječiti veću materijalnu štetu i angažman vatrogasne službe koji bi stvorio nepotrebne troškove, kazao je na današnjoj pressici županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković, objašnjavajući zašto je izdao zapovjed za provođenjem pojačanih mjera ove službe na području županije.

Razlog su vremenski uvjeti, visoke temperature i suša, koji nas, po dugoročnim prognozama, očekuju tijekom cijelog ljeta, a onda i velika opasnost od požara na otvorenom.

Po najmanje jednu ovakvu ophodnju, koja odmah može započeti gašenje i pokrenuti cijeli sustav, imat će svaki grad i općina na području županije, mnogi i nekoliko njih. Pazit će na svaku pojavu vatre, a premda ona ne more značiti i požar, valja imati na umu da su ovakvi vremenski uvjeti za širenje požara, na žalost, idealni.

– Upozoravamo građane da uopće ne obavljaju spaljivanje na otvorenom prostoru jer u posljednje vrijeme je učestala pojava požara na otvorenom, za sada manjeg intenziteta u kojima nije nastala znatna materijalna šteta niti smo pokretali veće snage. Smatramo da još nije potrebna županova odluka o zabrani svakog spaljivanja i loženja vatre na otvorenom, ali pratit ćemo situaciju i ako bude potrebno, kontaktirat ćemo ga da to napravi, rekao je Franković.

Podsjetio je da su i dalje na snazi odredbe odluke o sprječavanje nastajanja požara na otvorenom, pa i ona po kojoj se vatrogascima mora unaprijed prijaviti planirano spaljivanje i za to od njih dobiti odobrenje.

– Izdavanje odobrenja je obustavljeno, kao i provođenje kontroliranog spaljivanja, i mi ćemo odgovoriti negativno, znači, nećemo odgovarati! Tko ne bude poštivao odredbe, prijavit ćemo ga policiji na postupanje, a nadam se i da ćemo, ako se pojave, spriječiti one zločeste koji vole gledati kako gori vatra, poručio je Franković.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest