HSLS pozvao državu, ali i gradove i općine da slijede Karlovac i Barilović – prvi u štednji, drugi u poduzetnosti

– Pokazatelji za prvu polovicu godine govore da će se trend rastrošnosti centralne države nastaviti do kraja godine i da će se javni dug dići na 90 posto bruto domaćeg proizvoda. Hrvatska polako klizi prema tome da, poslije Grčke, postaje najzaduženija država u EU-a. Ministarstvo financija, umjesto da slavi nekakve marginalne uspjehe i skromni rast BDP-a, bi se moralo zapitati o njegovoj održivosti s obzirom da javna potrošnja nadilazi proračunske mogućnosti zemlje.

Kad to povežemo sa skorašnjom prijetnjom povećanja kamatnih stopa, onda vidimo da i najcrnji scenariji za Hrvatsku nisu isključeni i pozivamo da, vođeni i primjerom Grada Karlovca koji smanjuje svoje proračunske rashode u značajnijoj mjeri nego što je išao povećavati kompenzacijskim mjerama, i centralna država kao i dobri primjeri u jedinicama lokalne samouprave, pokušaju na isti način tu fiskalnu konsilidaciju, odnosno, prilagodbu provesti i omogućiti nam održivi razvoj, poručio je s današnje pressice HSLS-a gospodarski strateg ove stranke Josip Budimir.

Osim Karlovca, kao dobar primjer izdvojio je i Općinu Barilović, ali u poticanju poduzetništva.

– Poslovna zona u Logorištu dobar je primjer Karlovca, odnosno, Općine Barilović na koji smo pozivali da se kao praksa proširi po cijeloj Hrvatskoj, kazao je Budimir.

Pojasnio je da se Općina odrekla naplate komunalnog doprinosa investitorima, a HSLS u svom programu izrađenom prije tri godine i predlaže ukidanje komunalnog i vodnog doprinosa jer bi to pojeftinilo investicije, dok bi lokalna zajednica za održavanje i razvoj infrastrukture zarađivala iz naknada koje plaćaju svi korisnici.

– Ovaj primjer pokazuje da je to pravi put i da se na taj način potiču ulaganja, grade novi pogoni i otvaraju radna mjesta, a posredno i povećavaju prihodi od naknada, rekao je Budimir.

Dodao je da uz ovu mjeru, predlažu i da se oni koji grade nove pogone, primjerice, oslobode plaćanja izgradnje transformatorskih stanica, da nacionalizirana imovina koja godinama stoji neiskorištena ide natječajima u najam, prodaju ili koncesiju poduzetnicima, te pojednostavi procedura izdavanja građevinskih dozvola i poveća efikasnost upravnih tijela zaduženih za njihovo izdavanje.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest