Karlovačka županija i dalje bilježi visoku nezaposlenost – registrirana stopa čak 21,9 posto, 5 posto viša nego u zemlji

foto ilustracija

Registrirana stopa nezaposlenosti u Karlovačkoj županiji je u prosincu 2015. godine iznosila 21,9 posto, što je točno pet posto više nego na nivou države: u RH je ona posljednjeg lanjskog mjeseca bila 16,9 posto.

No, pala je u godinu dana i na nivou naše županije i države: u odnosu na prosinac 2014. u zemlji je manja 1,7 postotnih bodova, dok je prosječna registrirana stopa nezaposlenosti u Karlovačkoj županiji u 2015. iznosila 22,3 posto ili 2,2 posto manje od prosjeka godinu prije.

U županiji je posljednjeg dana prošle godine, po podacima Zavoda za zapošljavanje, bilo 42.591 radno aktivni stanovnik, bez neevidentiranih nezaposlenih osoba sposobnih za rad. Od tih radno aktivnih – a u evidenciji osiguranika pri HZMO PU Karlovac nisu evidentirani stanovnici županije koji su kao osiguranici prijavljeni pri HZMO uredima drugih županija – 32.281 aktivni je osiguranik HZMO-a, a 9.310 evidentirane nezaposlene osobe.

Prvi put od 2009. porastao broj zaposlenih

– U odnosu na prosinac 2014. godine aktivno stanovništvo se smanjilo za 1,7 posto. Broj nezaposlenih osoba je smanjen za 11,8 posto, dok je broj osiguranika mirovinskog osiguranja povećan za 1,6% posto. Nakon uzastopnog pada broja osiguranika mirovinskog osiguranja od 2009. godine, ovo je prva godina u kojoj bilježimo rast broja zaposlenih u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Potvrdu prekida uzastopnog smanjenja broja osiguranika daje i prosječan broj zaposlenih u 2015. godini koji je također pozitivan, odnosno 0,6 posto veći nego 2014. godine, navode u karlovačkom Područnom uredu HZZ.

Dodaju kako je, za razliku od prosinca 2014. godine, kada su za Karlovačku županiju sve bitne kategorije bilježile smanjenje broja aktivnih osiguranika u odnosu na prethodnu godinu, u 2015. zabilježen porast broja radnika kod pravnih osoba, 2,1 posto, kao i broja radnika zaposlenih kod fizičkih osoba, za 0,8 posto.

Još uvijek posla “ni za lijek”

– Unatoč daljnjem smanjenju broja obrtnika, za 2,6 posto i poljoprivrednika, za 6,4 posto u odnosu na prosinac 2014. godine, pozitivno možemo gledati na smanjenje stopa pada koje su niže od onih u 2014. godini te znatno niže od stopa smanjenja u 2012. i 2013. godini, u kojima su zabilježene dvoznamenkaste stope smanjenja, napominju u Zavodu.

Naglašavaju da je smanjenje stope nezaposlenosti u Karlovačkoj županiji pod najvećim utjecajem smanjenja broja nezaposlenih, no oni se nisu prelili u zaposlenost na području Karlovačke županije.

– Stoga možemo zaključiti da je smanjen broj nezaposlenih i niža stopa nezaposlenosti manje rezultat povećanja zapošljavanja na području Karlovačke županije, a više pod utjecajem ostalih faktora: npr. preseljenje, zapošljavanje u drugoj županiji, neaktivnost i slično, zaključuju u Zavodu za zapošljavanje.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest