Karlovac je (neopazice) postao pravo ljetno svjetsko središte mladih umjetnika i kulturnjaka

Nadarena i kreativna mladost, buduće glazbene i filmske zvijezde, mjesecima ranije zaokružuju u svojim rokovnicima Karlovac i datume u lipnju i srpnju i s nestrpljenjem očekuju dolazak u grad na četiri rijeke, kako bi učili od vrhunskih svjetskih glazbenika (od kojih neki i sami zasviraju za Karlovčane i njihove goste), ali eventualno i došli do vrijedne nagrade – najnadareniji s flautističke akademije dobijaju jednogodišnju stipendiju za školovanje u Parizu, a pobjednik Karlovac Piano Festivala osiguran koncert u slavnoj dvorani u Miamiju!

Od svega toga Karlovac već sada ima koristi – one nematerijalne. Divno je vidjeti filmsko festivalsko ludilo i mlade cijelog svijeta u žutom, ili šetati promenadom i slušati djevojke iz Hong Konga, Poljske i Novog Zelanda kako na klupama stoljetnih karlovačkih parkova sviraju flautu, Međunarodna ljetna škola gitare uvijek je praćena nizom koncerata, mrvicu “samozatajno” možda se drži tek Karlovac Piano Festival, no njegov značaj nipošto nije nimalo manji od ostalih navedenih događanja – naprotiv.

Imali smo prilike pričati s nekoliko mladih umjetnika i umjetnica i svi od reda oduševljeni su Karlovcem, njegovim parkovima i rijekama, kao i gostoprimstvom Karlovčana. I zaista, sve te goste iz svijeta uvijek primamo radosno i gostoljubivo, ali možda ponekad i nismo svjesni koliko je velika i vrijedna stvar imati sve te mlade ljude u svom gradu.

Malo je toga u čemu je Hrvatska, pa tako i Karlovac, važno odredište na svjetskoj mapi. Činjenicu da je naš grad destinacija svjetskim talentima u ne samo jednom sektoru, već filmašima, flautistima, pijanistima i gitaristima, treba prigrliti još čvršće i, posebno medijski, prezentirati još jače.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest