zdravKA stiže na Stari plac – Karlovčanima će ponuditi domaće proizvode po povoljnim cijenama

zdravKA, brend poljoprivrednih proizvoda Karlovačke županije nastao zahvaljujući projektu Ženske grupe Korak i partnera, koji je već donio domaće proizvode na tržnice u Karlovcu, Dugoj Resi i Slunju, mogao bi oživjeti i Stari plac nudeći Karlovčanima svakodnevno zdravu, domaću hranu.

Korak, naime, upravo dogovara s Gradom da na nekadašnjoj tržnici u Zvijezdi bude stalni štand s proizvodima udruženih OPG-ova. Za sad ih je, podsjetila je koordinatorica Koraka Mirjana Duduković, 13 koji se bave uzgojem voća, povrća, lavande, sirarstvom, pčelarstvom…, a pridružiti im se mogu i ostali.

– Vjerujem da će osnovati zadrugu i prodavati svoje proizvode po pristupačnim cijenama jer neće biti nikakvih posrednika, prekupaca i sl. Mislim da je to velik pomak u proizvodnji i prodaji zdrave hrane, a budućoj zadruzi i svim članicama Korak će i dalje biti na raspolaganju i pružiti svu podršku koju budu trebali, rekla je Duduković, dodavši kako je ovaj brend zainteresirao i ostale dijelove zemlje, ali i inozemstvo, pa je pred njim uspješna budućnost.

zdravKA je jedan od rezultata projekta “Partnerstvo za promjene i razvoj na lokalnom tržištu rada”, predstavljenih na današnjoj završnoj konferenciji. Započet u studenom 2013. i vrijedan 250.000 eura, od kojih je više od 230.000 osigurala EU, a ostalo partneri u projektu – uz Korak, Grad Karlovac, Zavod za zapošljavanje, Prirodoslovna škola, EKOP, CCI, LAG Vallis Colapis, uspio je u tih 20 mjeseci i 62 dugotrajno nezaposlene žene ne samo obrazovati za nova zanimanja – za što su i dobile uvjerenja u radnim knjižicama – nego im i pomoći da stvore vlastitu egzistenciju.

Njih 28 završilo je osposobljavanje za zanimanje voćara, 12 za knjigovođu, a 22 za sirara/mljekara. Među ovim potonjima je i Radmila Škaljac iz Skakavca.

– Bila sam nezaposlena 10 godina, a sada sam otvorila OPG i proizvodim sir. Za sad ga prodajem na tržnici, ali se nadam da ću se pridružiti zdravKA-i, a u budućnosti otvoriti i siranu, ispričala je Škaljac.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest