Dvodnevna proslava 20. godišnjice Oluje počinje u nedjelju u Karlovcu – pozvani svi branitelji i svi građani

kafotka.net

– Pozivamo sve da dođu na dostojanstveno obilježavanje 20. godišnjice Oluje, jednako kao što je na dostojanstven način i provedena na ovim prostorima, pozvali su s današnje pressice članovi županijskog Organizacijskog odbora za proslavu Oluje.

Dvodnevna proslava bit će u Karlovcu, 2. i 3. kolovoza, a upravo je u te dane organizirana kako se ne bi preklapala s proslavama na državnom nivou. Prvog dana, u nedjelju, nakon okupljanja kod Doma OS RH Zrinski i Crkve Presvetog Srca Isusova od 9 sati, polaganja vijenaca na spomen obilježjima na Turnju, Trgu hrvatskih branitelja i groblju Jamadol, te svete mise za sve poginule hrvatske branitelje – a u Karlovačkoj županiji živote je dalo njih 627 – bit će mimohod pripadnika ratnih postrojbi iz Karlovačke županije i drugih dijelova Hrvatske koji su ovdje branili domovinu.

Očekuje ih se oko tisuću i točno u podne krenut će karlovačkim ulicama od Držićeve do ŠRC-a Korana.

– Nosit će majice s logom proslave, samo će nositelji ratnih stjegova postrojbi biti u maskirnim ratnim odorama. Kretat će se od Držićeve preko Meštrovićeve, Trga Josipa Broza, Tomislavove i Rakovca do Mekušanske ceste i ŠRC-a Korana, gdje je u 13 sati svečani postroj svih sudionika mimohoda, a potom druženje s građanima, najavio je predsjednik Zbora ratnih postrojbi Karlovačke županije Ivo Benić

Pozvao je sve branitelje koji su sudjelovali u Domovinskom ratu od 1991. do 1995., policajce, dragovoljce, pripadnike Narodne zaštite, članove lovačkih udruga, predstavnike civilnih vlasti i sve građane da se odazovu i dostojanstveno proslave 20. godišnjicu Oluje.

– Vojno redarstvena operacija Oluja na karlovačkom području je briljantno izvedena u klasičnom vojnom smislu po svim pravilima vojne struke i međunarodnog ratnog prava, uvažavajući i neke sitne otklone emotivnog karaktera. Nikakvih mi tu zadrški nemamo i  kao hrvatski branitelji samo s ponosom možemo iskazati svoj doprinos što smo dali u Domovinskom ratu, rekao je Benić.

Drugi dan proslave, u ponedjeljak, program će početi prijemom predstavnika ratnih postrojbi i civilnih struktura kod gradonačelnika i župana, a u 10.30 sati se nastaviti otvorenjem izložbe 84 sata za pobjedu u Galeriji Vjekoslav Karas. U podne će biti otvorena Aleja hrvatskih branitelja, što ju je Grad Karlovac, zahvaljujući projektu Udruga veterana satnije “Rebels” uredio na Rakovcu, preko puta benzinske, uz Koranu, pa do Mostanja. Na njoj su posađena 32 stabla i postavljene betonske piramide, koje su korištene kao zapreke u ratu, na kojima su pločice s podacima o svakoj od 32 ratne postrojbe koje su se ovdje borile.

Poslije podne, od 17 sati, branitelji i građani okupit će se u Domu OS RH Zrinski, gdje je od 17.30 prezentacija o Oluji, u 19 sati otvorenje izložbe ratnih fotografija i naoružanja, a potom druženje u tamošnjem restoranu.

U Karlovačkoj županiji svaka okrugla obljetnica Oluje proslavlja se u drugom gradu ili općine, pa je ovaj put domaćin središnje proslave Karlovac, no pojediničnih proslava bit će i u ostalim gradovima i općinama.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest