Nema straha za budućnost pivarstva u Karlovcu – Studentsko pivo kuhaju studenti Veleučilišta

Karlovačko Veleučilište jučer je na Danima piva prezentiralo svoje Studentsko pivo koje proizvode studenti Odjela prehrambene tehnologije Veleučilišta.

– Veleučilište već godinama uspješno surađuje s pivovarom iz Karlovca, a riječ je o uspješnom projektu povezivanja znanstvene zajednice i gospodarstva, unutar kojeg studenti imaju priliku za praktičnu nastavu, uz sudjelovanje u stvarnim proizvodnim procesima, kažu u Pivovari.

Sirovine za proizvodnju, ambalažu te potrebne resurse za pasterizaciju studentima Veleučilišta osigurava Heineken Hrvatska.

– Unatoč globalnoj prisutnosti, Heineken je usredotočen na razvoj zajednica u kojima posluje. Pokrenuli smo projekte korištenja hrvatskog ječma u proizvodnji Karlovačkog piva te suradnju s domaćim proizvođačima limuna i mandarina, a u Karlovcu imamo i sinergiju sa znanstvenom zajednicom. Studenti karlovačkog Veleučilišta pokazuju interes za stjecanjem novih znanja o proizvodnji piva stoga nas veseli da možemo podupirati njihov rad, kazala je predsjednica Uprave Heinekena Hrvatska Branka Slaveska.

Veleučilište proizvodi tamno ekstra jako pivo te crno pivo, a u planu je i proizvodnja pšeničnog, zobenog te tamnog piva s medom. Međutim, ovo pivo nije za slobodnu prodaju. Kako ja kazala na predstavljanju rekla Marijana Blažić, pročelnica Odjela prehrambene tehnologije u praktikumu se proizvede od 10 do 15 uvaraka piva godišnje . Studente uče iskorištavanju svih kvalitetnih sastojaka pa tako od pivskog tropa, najvećeg nusproizvoda proizvodnje. Od njega pak proizvode zdrave i ukusne kolačiće.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest