Zbog trulih grana srušeno osam stabala povijesnog drvoreda u Primorskoj – kada će biti obnovljen, zasad se ne zna

Jedan zabrinuti čitatelj KAportala pak podsjeća da je drvored uz povijesnu Karolinu bio pažljivo zamišljen, te projektiran i zasađen kao sastavni dio povijesne ceste Karoline, koja je spajala Karlovac sa Bakrom i Rijekom a izgrađena je 1726. godine prema projektu Matije Antuna Weissa, (carskog potpukovnika i austrijskog zemaljskog inžinjera). Bio je to, dodaje, jedan od ljepših i značajnijih drvoreda u Karlovcu.

– Drvored se uklapa u koncept krajobraznog uređenja Dubovca u podnožju Starog grada, te je dio identiteta i prepoznatljivosti Dubovca, što je sa Starim gradom Dubovcem i Karolinom činilo jednu cjelinu. Drvored kestena na početku povijesne Karoline bitan je za Dubovac a time i za Karlovac kao dio njegove povijesti, identiteta i krajobraznog izgleda, navodi.

Kako kaže, ovaj “projekt” sječe drveća po Dubovcu započeo je nepotrebnim rušenjem višestoljetnog hrasta u Mirnom kutu, što su osudili i o čemu su svoje mišljenje kazali mnogi uvaženi karlovački stručnjaci, kao i o sječi drveća na Starom gradu Dubovcu što je, dodaje, izazvalo klizišta.

Ništa ne bi bilo sporno da se uklanjaju dotrajala stabla i da se posade nova. Zato građani Dubovca i Karlovca pitaju odgovorne kada će započeti sadnja novog drveća uz povijesnu Karolinu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest