Virtualna 3D šetnja karlovačkom Zvijezdom iz 18. stoljeća može početi – zaživio izniman projekt Nevena Cetinjanina

, koja je i sufinancirala napornu, dugotrajnu i icrpljujuću izradu povijesnog Karlovca u 3D izdanju. Projekt će se još nadopunjavati, no već sada je itekako zanimljiv i atraktivan i nesumnjivo će privući mnoge u ovu virtualnu šetnju središtem grada iz nekih davnih vremena.

Prezentacija na Starom gradu Dubovcu bila je emotivan i upečatljiv završetak sjajne dvodnevne manifestacije “Vikend na Dubovcu”. Pričati bi se moglo dugo, no možda je najbolje kratko i jednostavno reći riječi autora projekta:

– Napravio sam ovo za Karlovčane, za sve nas. Upoznajte Zvijezdu i volite Zvijezdu.

Buran aplauz, zahvale i čestitke neprijeporno su ovog puta i više nego zasluženi. Zaista i u naše ime čestitka i zahvala našem sugrađaninu koji je doslovno godinama radio na izuzetno teškom poslu izrade povijesno točne replike nekadašnjeg Karlovca – dakako, i svima koji su pomogli, Turističkoj zajednici grada Karlovca koja je prva prepoznala vrijednost projekta, Igoru Čuligu koji je pružio ogromnu i nesebičnu pomoć u istraživanju svakog povijesnog detalja te Igoru Neuholdu koji je obavio programerski dio.

“Šetati” gradom možete i sami, posve slobodno, no za početak svakako preporučamo prvu službenu rutu, koja posjetitelja kratko upoznaje sa samim centrom Zvijezde, kroz ulazak na Nova vrata putem Starog placa i današnjeg Strossmayerovog trga na kojem možemo vidjeti i kapelu Svetog Josipa (“rotunda”) od koje su danas preostali samo temelji u obliku malteškog križa.

“Karlovac 3D” projekt je koji će se kontinuirano nadopunjavati. Odmah tekstualno, jer projekt sadrži i tekstove o povijesti grada, ali i brojnim pojedinim zgradama, crkvama i bastionima – neki su već sada popraćeni tekstualnim objašnjenjima, neki će biti uskoro. Ovisno o financijskim mogućnostima i vremenu, jer riječ je o zaista enormnom poslu, nastavak bi trebao uslijediti i stvaranjem virtualnog Karlovca iz 16., 17. i 20. stoljeća. Programerski možda treba malo doraditi “slobodnu šetnju” jer je pomalo nezgrapna i komplicirana, ali već i zadana ruta, kao i spisak svih zgrada, crkava i bastiona (na koje vodi klik mišem) garantiraju sate i sate uživanja u 3D prezentaciji karlovačke Zvijezde iz 18. i 19. stoljeća.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest