U budućoj (i razminiranoj) poslovnoj zoni u Mekušju Karlovčanin brao šipak pa našao granatu

foto ilustracija - arhiva KAportala

Nakon jučerašnjeg smrtnog stradavanja mladog pirotehničara kod Josipdola, te teškog ranjavanja njegovog kolege, možda je malo nedostajalo da se neizmjerna tuga s “potpisom rata” uvuče u još jednu hrvatsku obitelj.

Kako bi se malo opustio nakon posla, 31-godišnji Karlovčanin brao je šipak na području bivše vojarne u Gornjem Mekušju, te u blizini jednog od tri ulaza uz cestu kod mljekare, zamalo nagazio na minu zaostalu iz rata.

Zamalo je “zakačio”

Do kontakta su, srećom, ipak bili centimetri. Kako je odrastao u blizini vojarne zna koje opasnosti prijete, no Mekušanci su već navikli onuda prolaziti, posebno nakon što je prije sedam godina područje razminirano te, barem “na papiru”, slovi kao sigurno područje na kojem bi trebala niknuti buduća poslovna zona.

Po svemu sudeći radi se o kumulativnoj ručnoj bombi koja je namijenjena za uništavanje oklopljenih vozila, dok je ova, kaže nam nalaznik, imala padobran pa vjerojatno završila na drvetu. Možda je nakon godina pala na zemlju pa je tako niti nisu vidjeli pirotehničari koji su razminiravali područje vojarne.

Policija na terenu

Mladić je nazvao policiju te im pokazao mjesto gdje se nalazi opasno eksplozivno sredstvo. Stigli su policijski pirotehičari, te granatu spremili na sigurno. Ako se ispostavi da je opasna, bit će uništena.

Zastrašujuć je podatak da se u samo u Karlovačkoj županiji dogodilo 266 minskih incidenata. U njima su 184 osobe ozlijeđene, dok je smrtno stradalo njih 62, što vojske, civila i i djelatnika na razminiravanju. Ostalo je još 15 četvornih kilometara miniranog i 55 četvornih kilometara minski sumnjivog područja.

2008. u Mekušju pirotehničar ostao bez stopala

Područje vojarne razminirano je još prije sedam godina dok niti ovaj projekt nije završio bez incidenta. Tada je, podsjetimo, bez lijevog stopala ostao mladi pirotehničar iz Karlovca koji je nagazio protupješačku minu. Nesreća se, međutim, dogodila na razminiranom dijelu van kruga vojarne.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest