Obajdin “obradovićima i koturima” – ovo društvo svoja opredjeljenja dobiva “negdje s istoka”

Dostojanstveno, minutom šutnje za jučer preminulog pirotehničara Ivana Jurića, stradalog za razminiravanja u Modruškim Sabljacima, te željom njegovom ozlijeđenom kolegi Dariu Skenderu da što prije ozdravi, počela je prva sjednica Županijske skupštine nakon ljetne stanke, no nije vijećnicima trebalo dugo da zaoštre retoriku, dotaknu se valjda vječne teme o Hrvatima i Srbima, “našima i vašima”, pravima nacionalnih manjina, pa dođu do dobacivanja iz klupa i opomena.

Sve je počelo pitanjem HSS-ovog Željka Obajdina, upućenog direktoru Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora, “što to opet žele neki koturi i obradovići, veliki ekolozi, koji u medijima šire njima poznatu demagogiju o Centru?

Svi na liječnički pregled!

– Uvjeren sam da to društvo nema dovoljno intelektutalnog obrazovanja, već svoja opredjeljenja dobivaju “negdje s istoka”. Bolesni umovi uvjeravaju da tamo živi 100 stanovnika po kvadratnom kilometru, a to je područje s pola čovjeka po kvadratnom kilometru. Oni nemaju pojma što i kakvu čine nepravdu stanovništvu koje bi našlo posao u toj firmi! Uvjeren sam da bi oni željeli da spojimo ova dva trga, Jelačićev i Strossmayerov, porušimo Veleučilište, možda i Magistrat, srušimo Crkvu Presvetog Trojstva, iskopamo jednu veliku rupu i da građani Karlovca ne trebaju plaćati odvoz smeća, već ga nositi sami i trpati tu rupu. A ima i šančeva dosta po Zvijezdi. Osobno toj gospodi preporučujem hitan liječnički pregled u mjerodavnoj ustanovi, rekao je za govornicom Obajdin.

Od mosta do ćiriličnih ploča

Nitko na njegove riječi nije tada reagirao, “Aktualac” je nastavljen vijećničkim pitanjima, uslijedili su i odgovori, pa je nakon onih o cestama i mostovima, Obajdin promjetio da se priprema gradnja mosta u Veljunu ” za 100 ljudi, a onoga u Priselcima nema već 10 godina”, pa poručio Branku Jakšiću (HNS) – koji je pitao o besplatnim udžbenicima učenicima – da priznaje borbu “vašima”. Na to je iz klupe reagirao Stjepan Mikulandrić (SDP), a predsjednik Skupštine Željko Bokulić (HSP AS) ga podsjetio da se drži pitanja. Odgovarajući na pitanje o Babinoj Gori, dožupan Ivan Banjavčić nije se osvrtao na Obajdinove kvalifikacije, tek je kazao da je to “vječita tema i vrući krumpir”, pa kad se već činilo da će sve proći prilično mirno, dožupan Siniša Ljubojević kazao je da se mora osvrnuti na pitanje Slavice Modrušan (HSP AS) o postavljanju ćiriličnih ploča u Plaškom te ono Željka Obajdina.

Ljubojević: Nemojte širiti netrpeljivosti!

– U pitanjima vezanim za Babinu Goru i most imamo retoriku koja ne dolikuje ne vijećniku HSS-a, nego ni jedne stranke jer je 2015. i prevazišli smo nacionalne sukobe na ovakav način. Spominjanje imenom i prezimenom Kotura i Obradovića i implicirajući im pamet s istoka, nije u redu da na takav način kampanju i predizborno vrijeme koristimo i karakterizirati nekog građana, možda svog glasača, na taj način.. Imaju pravo na legalan način, javnim istupima govoriti o svojim idejama. Ja mislim da Centar treba graditi, ali ovakav način korištenja pozornica i javnog mnijenja nije dopustiv u današnjoj Hrvatskoj! Pozivam vas i sve vijećnike: nemojte koristiti širenje netrpljivosti između dva naroda koji su imali tešku prošlost i na ovom području. Ovdje je ’91 bilo 45.000 deklariranih Srba, danas ih je 13.000. 25 godina poslije nije trenutak da birače zabavljamo tim temama. Govorimo im o projektima korištenja europskih fondova, pravima svih manjinskih zajednica, a nemojmo širiti ponovo neku nacionalnu mržnju, kazao je Ljubojević.

Ne broji krvna zrnca?

Obajdin je na to reagirao “ispravkom netočnog navoda”. – Oprostite, dožupane, ako ste shvatili da sam nekoga mislio uvrijediti. Nikada nikome ne prebrojavam krvna zrnca. Točno je da je na našem području živjelo toliko i toliko žitelja srpske manjine i danas toliko. Morate znati da, u vašem kontekstu govora, u Banja Luci je Hrvata bilo tri puta više nego danas…,

Prekinuo ga je Bokulić, kazavši da sad neće o tome koliko, gdje itd. jer su zašli u raspravu koja je otišla krivim putem. Dodao je poslije kako se nada da mu Obajdin neće zamjeriti jer vjeruje da je svima jasno što je htio reći.

– Bio bih sretan i presretan da hrvatska nacionalna manjina u nekim drugim zemljama ima bar 10 posto prava kakva imaju Srbi u Hrvatskoj, dodao je Bokulić.

Vučić: Spustimo tenzije i poštujmo propise

Sve je zaključio župan Ivan Vučić: – Moj je prijedlog da spustimo malo tenzije jer ako ovim tempom nastavimo puknut ćemo svi prije nego treba! Spustimo tenzije, pred nama je nekima bar 30 godina života, ako Bog da!

Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, napomenuo je, treba poštivati na područjima gdje su 1/3 stanovništva pripadnici nacionalnih manjina. A po zakonu bi trebala najprije država postupiti.

– Neka izmijeni ploče, pa ćemo i mi osigurati sredstva u proračunu za one u našoj nadležnosti. Predlažem da država to napravi: uzme trimer i kosu i pokosi jer ne treba ni Srba ni Hrvata, nego kosa! Neka poštuje propise koje je donijela Vlada, bez obzira koja bila, i svoje obveze prema nacionalnim manjinama uvažava. Županija je za prava nacionalnih manjina i kada bude trebalo, mi ćemo to bez politizacije napraviti, zaključio je Vučić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest