7 dana na 4 rijeke: Financijska solidarnost između profesionalnog i amaterskog sporta

7 dana na 4 rijeke: Financijska solidarnost između profesionalnog i
amaterskog sporta

Promicanje sporta kao sastavnog dijela svakodnevnog života, tema je predavanja što je povodom obilježavanja Dana sporta Karlovačke županije u organizaciji Europe Direct centra Karlovac i suradnji s Upravnim odjelom za europske poslove Karlovačke županije i Karlovačkom športskom zajednicom (KŠZ), održan u Školskoj sportskoj dvorani (ŠSD). Događaj je organiziran u dva dijela. Prvi dio je teorijski i sastoji se od predavanja, a glavne teme predavanja su financiranje sporta kroz fondove EU te mogućnost partnerstva sa Savezom Alpe Jadran. Drugi dio se odnosi na demonstracije raznih sportova u suradnji s klubovima s područja Karlovačke županije.

PREDAVAČI Alma Papić (HOO, koordinatorica za fondove i programe EU) Tema: “EU potpore za sport” Thomas Pseiner (glavni tajnik Saveza Alpe Jadran) Tema: “The Alps-Adriatic-Alliance: A comprehensive introduction” Michael Trinker (voditelj projekta EU-Sport-Austrija / Strasbourgu / Brussel) Tema: “Good Practice Example with practical tips for the Alps-Adriatic-Alliance: Pro Safe Sport – an EU funded project implemented by the Council of Europe” Thomas Hirschböck (voditelj Alpe Jadran Saveza -TCP-Sports) Tema: “Alps-Adriatic-Alliance -TCP-Sports: Overview: Past – Present – Future” Vladimir Šadek (šef Ureda za međunarodne poslove i Organizacijskog odbora- Koprivnica). Tema: “Alps-Adriatic-Alliance-Sports-Youth-Summer-Games-2016-in-Koprivnica-Croatia” Želimir Feitl (predsjednik KŠZ i SŠKŽ) Tema: “Strategija razvoja sporta u Gradu Karlovcu u okviru mogućnosti financiranja projekata iz fondova EU”

Europska unija u svom djelovanju pokriva gotovo sva područja života pa tako i sport. Dana 1. siječnja prošle godine stupio je na snagu novi EU-ov program financiranja za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport naziva Erasmus+. U programu se po prvi puta nalazi posebno poglavlje o sportu s proračunom od 266 milijuna eura (otprilike 1,8% ukupnog proračuna za Erasmus+).

Ciljevi Erasmus+ aktivnosti u području sporta su podržavanje aktivnosti koje povećavaju sposobnost i profesionalnost, poboljšavanje upravljanja kompetencijama, te povećanje kvalitete provedbe projekta EU, kao i stvaranje veza između organizacija u sportskom sektoru. Konkretnije, ove aktivnosti trebaju težiti otkrivanju prekograničnih prijetnji integritetu sporta, promicati i podržavati dobro upravljanje u sportu, promicati dobrovoljne aktivnosti, socijalno uključivanje i jednake mogućnosti u sportu, podizati svijest o zdravstvenim prednostima fizičkih aktivnosti, te povećati sudjelovanje u sportu.

Upravni odjel za europske poslove Karlovačke županije navodi:

“Prema Europskoj uniji, sport nema samo ulogu zdravog života i fizičke aktivnosti, već društvenu i ekonomsku ulogu. Sport ima snažan potencijal za doprinos pametnom, održivom i uključivom rastu i otvaranju novih radnih mjesta kroz svoje pozitivne učinke na socijalnu uključenost, obrazovanje i osposobljavanje, te javno zdravstvo. Pomaže ograničiti zdravstvene izdatke poboljšanjem zdravlja i produktivnosti stanovništva te osigurava višu kvalitetu života kroz starost. Dobrovoljne aktivnosti u sportu mogu doprinijeti zapošljavanju i društvenoj uključenosti, osobito među mladima. S druge strane, sport je suočen s nizom prijetnji kao što su doping, nasilje i netolerancija od kojih sportaši, osobito mladi, te građani trebaju biti zaštićeni. Ekonomska dimenzija sporta očituje se u tome da sport predstavlja veliki i brzorastući sektor gospodarstva. Oko 2% globalnog BDP-a generira sportskom sektoru. Veliki sportski događaji i natjecanja pružaju jak potencijal za razvoj turizma u Europi. Sport je, u stvari, suradnik strategije Europa 2020. No, velika većina sportskih aktivnosti odvija se u neprofitnim strukturama na temelju dobrovoljne aktivnosti. Održivost financiranja takvih struktura može biti razlog za zabrinutost te bi financijska solidarnosti između profesionalnog i amaterskog sporta trebala biti ojačana. Upravo zato Europska unija ojačala je izvor sredstava financiranja za sport. Za sada glavni program za financiranje sporta je Erasmus+. Iako postoji posebno poglavlje posvećeno sportu, treba napomenuti da se projekti iz područja sporta mogu financirati i kroz druga poglavlja u programu Erasmus+, kada se sport koristi kao “alat”, na primjer u kontekstu aktivnosti mladih. S obzirom na to da je sport transverzalno oruđe, koje se koristi u promidžbi zdravog načina života, društvene uključenosti i regionalnog razvoja, projekti iz područja sporta mogu dobiti financijsku potporu kroz različite europske programe financiranja, uz uvjet da se poštuje princip dvostrukog financiranja.”

PRIMJERI – Regionalna politika – projekti trebaju pridonositi regionalnom razvoju, – Program Zdravlje – projekti trebaju pridonositi tjelesnoj aktivnosti i aktivnom načinu života, – Program Prava, jednakost i građanstvo – projekti trebaju poticati nediskriminaciju, borbu protiv rasizma, ksenofobije, homofobije i drugih oblika netolerancije.

Predavanju je prisustvovalo 40-ak sportaša i sportskih djelatnika, nažalost premalo za temu koja bi najviše trebala zanimati članove upravnih odbora i krovnih sportskih asocijacija gradova i županije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest