Obilježavamo Dan borbe protiv nasilja nad ženama – Karlovčani s posebnom gorčinom prisjećajući se tragedije na Drežniku

Na današnji dan 1999. godine Mato Oraškić je naoružan u Općinski sud u Zagrebu te tijekom brakorazvodne parnice ubio tri žene, svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec. Ranjena je bila zapisničarka Stanka Cvetković.

Danas po 12. put obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja i to s posebnom gorčinom, jer su Karlovčani nedavno svjedočili još jednom tragičnom događaju, kad je Damir Matan nakon obiteljske svađe ubio svoju suprugu Snježanu.

Nesretna Snježana je tako postala dio crne statistike koja pokazuje da je nasilje u obitelji i dalje duboko ukorijenjeno u naše društvo.

U prošloj godini počinjeno je 18 kaznenih djela ubojstava među bliskim osobama, od toga je 13 ubijenih žena. To čini 51,4% od ukupnog broja ubojstava (35), a što je povećanje za 17,3%.

Prema podacima Uprave kriminalističke policije, od 01.01.2015. do 30.06.2015. ukupno je počinjeno 18 ubojstava među bliskim osobama. Ubijeno je 5 žena, a još su 4 žene bile žrtve pokušaja ubojstva.

U 2015. godini je prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji u RH je ukupno počinjeno 6.817 prekršaja, od čega je 5.300 muških počinitelja, dok je ženskih 1.517.

Na području PU karlovačke u ovoj je godini evidentiran čak 231 nasilnik u obitelji, od čega su 192 muškarci, a 39 žene.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest