Tounj na udaru lopova: Ukraden krov mrtvačnice, čak i vodokotlić iz WC-a – u Općini žele uvesti “bobije”

Demoliran krov mrtvačnice

– Nedavno je po četvrti puta opljačkano naše tounjsko groblje, točnije demoliran je krov na mrtvačnici u Tounju i otrgnut bakreni lim sa krova. Ako bismo stvarno gledali koji su to izravni i neizravni troškovi devastacije zbog posljedica kiša koje će natopiti ovaj objekt, ostaviti tragove na pročelju i uzrokovati potrebu ličenja, troškovi se vrtoglavo za ove četiri pljačke penju i na iznos veći od 150 tisuća kuna, požalio se načelnik Tounja Ivica Sopek.

Kradljivci bakra

Kako kaže, iznos je velik za bilo koga, a kamoli za jednu siromašnu i malu općinu. Načelnik se sa sumještanima pita “kada će tom organiziranom kriminalu pljačkaša koji kradu i onih koji kupuju bakar od njih doći kraj”, te je ovo pitanje javnosti mjerodavnima uputio i na službenim internetskim stranicama Općine. Dakle, govori i o onima koji otkupljuju bakar, za koji vjerojatno znaju da je ukraden.

– Nadamo se da će ovaj četvrti put policija biti učinkovitija i naći ove bešćutne lopove koji nas sve skupa ponižavaju i da će se ta šteta nadoknaditi Općini, jer je u ovim teškim vremenima teško opet naći novac za sanaciju. Pljačkaju se i lampioni s grobova nakon blagdana Svih svetih i zadnjih par godina Općina organizira danonoćno čuvarsku službu dok lampioni u potpunosti izgore, kaže Sopek.

“Bobiji” za čuvanje reda u općinama?

Predlaže da svaka općina uvede policajce po uzoru na britanske bobije.

– Tada se ne bi događalo toliko kriminala, od pljačkanja kuća, vikendica i slično. Dovoljna je jedna prostorija gdje bi bili smješteni policajci, a to svaka općina ima i može ustupiti bez troškova, a ne da je sve koncentrirano na gradove, u našem slučaju Ogulin. Puno se toga još više događa, ali neki mještani to i ne prijavljuju jer svi kažu da nema rezultata i da je uzalud u što smo se i sami uvjerili, priča još Sopek te dodaje kako je jednom prilikom ukraden čak ivodokotlić iz WC-a na groblju.

– Na fejsu saznamo tko ga je ukrao i kome ga je prodao, ali je riječ o maloj vrijednosti krađe, manjoj od tisuću kuna, a šteta koja je počinjena na instalacijama i na zidovima se ne računa. Morati će se mjenjati zakoni jer lopova je sve više i sve su drskiji kad im nitko ništa ne može. Kad bi sve funkcioniralo u policiji kao u prometu i naplaćivanju kazna bilo bi savršeno i ne bi se tolike pljačke na istom mjestu događalo – smatra Sopek.

U nadi je spas

Dodaje da ipak ima povjerenja u policiju “i da će lopovima biti ovo zadnji put”.

– Zbog nekoliko tisuća kuna rade se troškovi od stotine tisuća kuna i trajne posljedice zbog kiša i vlage koje će zidovi, stropovi i pročelja upiti, jer nije lako naći izvođača drugi dan, a trebalo bi i postupak javne nabave provesti. No, dok se i to još provede šteta će biti još veća i trajna, zaključuje još Sopek.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest