Sabor se raspušta, počinje predizborni cirkus – pogledajte tko su potencijalni kandidati za Sabor iz Karlovačke županije

foto ilustracija

Donese li danas Sabor odluku o raspuštanju, koja na snagu stupa od ponedjeljka, od 28. rujna teku rokovi za održavanje parlamentarnih izbora, a to znači da oni moraju biti do 22. studenog.

Izbori u studenom

Kada – odlučit će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, no po zakonu, održani moraju biti “najkasnije 60 dana nakon isteka mandata ili raspuštanja Hrvatskoga sabora”, pa tako i ovog, 7. saziva. To znači do 28. studenog, a kako zakon propisuje da se održavaju neradnim danom, posljednja nedjelja prije tog datuma je 22. studeni.

Skori izbori značit će i da stranke kreću u lov na glasove birača i da će pokušati osvojiti čim više zastupničkih mjesta. Tko će im biti kandidati, morat će otkriti sredinom listopada, pa će tada biti i poznato tko će se iz Karlovačke županije natjecati za saborsku plaću.

Dva Damira, dvije stranke

Zasad je tek javno objavljeno da će dvojica političara iz Karlovačke županije – HDZ-ov Damir Jelić i SDP-ov Damir Mateljan – biti koordinatori svojih stranaka za VII. izbornu jedinicu u kojoj je i naša županija.

Tradicionalno veliki apetiti političara a samo 14 mjesta zahtijevat će umješnost u sastavljanju lista, posebno koalicijskih, a dvije najjače stranke, HDZ i SDP, upravo u koalicijama izlaze na izbore. Koliko će se na listama naći mjesta za kandidate iz Karlovačke županije, za sad je javno rekao samo ORaH – tri ili četiri.

Tko će na listu HDZ-ove koalicije?

Ipak, na listi samozvane “Domoljubne koalicije” koju predvodi HDZ, za pretpostaviti je da će biti mjesta za potpredsjednika stranke i karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića koji bi čak mogao biti i nositelj, te sadašnju saborsku zastupnicu Nadu Murganić i karlovačkog predsjednika Damira Mandića. Tu je i HSS-ova dopredsjednica i karlovačka dogradonačelnica Marina Kolaković, navodno i dugoreški gradonačelnik Ivana Baršića, te HSP AS-ov predsjednik Županijske skupštine, Ogulinac Željko Bokulić.

Na onoj koju predvodi SDP mogla bi stajati i imena saborskog zastupnika u ovom mandatu i predsjednika županijskog SDP-a Damira Mateljana kao i karlovačke organizacije Žarka Latkovića i HNS-ovog županijskog predsjednika Deana Žabčića. Laburisti navodno u VII. izbornoj jedinici na toj zajedničkoj listi neće imati svog kandidata.

Koalicije, stranke, nezavisni…

Na izbore će zajedno i HKS-HSP-OS, pa bi se na njihovoj kandidacijskoj listi mogli naći Karlovčani Mihovil Stanišić i Marijan Butković, te Dugorešanin Zoran Vilović, sva trojica stranački dužnosnici konzervativaca i na nacionalnom nivou. HSP bi, pak, mogli zastupati predsjednici karlovačke i županijske podružnice Veselko Krnić i Juraj Škrtić.

Jednom je Karlovčaninu mjesto na izbornoj listi – osim ako ga ovakvi izbori ne zanimaju – sigurno: Ivanu Viliboru Sinčiću, čelniku Živog zida i nesuđenom predsjedniku RH.

Ako ništa, stranaka imamo dovoljno!

Koliko će još stranaka i nezavisnih lista na predstojećim izborima sudjelovati, znat ćemo ubrzo, ali ne treba ni sumnjati da će brojka biti dvocifrena.

Na prošlim izborima, održanim 4. prosinca 2011., u VII. izbornoj jedinici bilo je 27 kandidacijskih lista. U Sabor su izabrani zastupnici samo s triju – one predvođene SDP-om, koja je osvojila 9 zastupničkih mjesta, HDZ-ova, kojoj su pripala četiri, te Laburista koji su dobili jednog zastupnika, Karlovčanina Nikolu Vuljanića.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest