Gradska toplana protiv M. Fudurića i dalje gubi sporove – sudac čak karlovačku gradsku tvrtku prozvao da zlorabi sud

Županijski sud u Zagrebu pravomoćno je presudio kako Marijan Fudurić, bivši direktor Toplane i karlovački građanski aktivist, nije htio naškoditi časti i ugledu Gradske toplane vraćanjem računa s dopisima u kojima navodi da boluju od Munchausenovog sindroma i sugestijama da pohode psihološka promatranja, nego je nastupao u obrani svojih prava.

Fudurić je u dopisima, koje je prilagao vraćenim računima, pisao i kako toplani “niti svakodnevne jutarnje molitve gradonačelnika ne pomažu”, te da je “i Bog digao ruke” od njih, i da su na razini vrtićke djece.

– Prvostupanjski sud je ispravno utvrdio da su ti navodi uvredljivi – smatra sudsko vijeće na čelu s Tatjanom Ivošević Turk.

Međutim, uzeli su u obzir kontekst njihovog odnosa, odnosno da je tim dopisima prethodila međusobna korespodencija u pristojnom tonu, pa su zaključili da Fudurić nije imao namjeru vrijeđati.

Posebno s obzirom da karlovačka gradska tvrtka mora nadoknaditi troškove parničnog postupka od dvije tisuće kuna, a možda i troškove odvjetničkih usluga, zanimljivo je svjedočenje Inoslava Latkovića, direktora Gradske toplane, na prvostupanjskom suđenju. Rekao je tada, 28. rujna prošle godine, sutkinji Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Renati Pražetina Kaleb da niti ne zna što je Munchausenov sindrom. Dakle, tužio je temeljem toga što je tvrdnju koju ne razumije smatrao uvredljivom.

Fudurić je, inače, nepravomoćno na istome sudu dobio još jedan spor protiv Gradske toplane, ovoga puta kod suca Nenada Lukića. Karlovačka gradska tvrtka ga je tužila jer ih je u jednom od dopisa “upozorio” da će im “zbog silnih laži koje iznose narasti nos poput Pinokijeva.

– S obzirom na zahtjev da vam dostavim OIB, sve više nalikujete na Muppet show – poručio im je Fudurić i, po njihovim tvrdnjama, uvrijedio.

No, sudac je u presudi od ovog mjeseca ustvrdio kako Gradska toplana pokretanjem takvih sporova zlorabi sud i “odrezao” joj obvezu plaćanja sudskih troškova u iznosu deset tisuća kuna, što je znatno iznad prosjeka, izvijestio je Večernji list u članku od petog veljače.

– Smiješno je i žalosno što se na ovaj način koristi sud kao pravna institucija za tobože ugroženu čast i ugled zbog smiješnog, ironičnog i u svakom slučaju trivijalnog sadržaja koje privatni tužitelj kvalificira sramotnim. Sud bi se trebao baviti zaštitom ozbiljnih osobnih i društvenih vrijednosti. Zaštita časti i ugleda neke osobe, pa i pravne, ustavna je kategorija, ali sud ne bi smio štititi ovakve trivijalnosti i građani i pravne osobe ne bi smjeli upotrebljavati sud da ih štiti u tobože ugroženim pravima tako minornog značaja – održao je lekciju Gradskoj toplani Lukić, što prenosi Večernjak.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest