Žitna lađa ipak nije nestala! Izgradnja kasnila četiri mjeseca, no po Kupi će zaploviti u listopadu

Žitni put rijekom Kupom ruta je plovidbe Žitne lađe

Što se događa sa žitnom lađom, replikom one s početka prošlog stoljeća koja je trebala zaploviti rijekom Kupom još u lipnju?

Na ovo pitanje, koje je s obzirom na medijsku eksponiranost ovog turističkog projekta mnoge zanimalo, ipak smo uspjeli dobiti odgovor od Ive Padežanina, projektnog voditelja.

Kako je rekao za KAportal, žitna lađa Aurora Colapis je konačno sagrađena te se sprema njezin transport, ali ne u Karlovac, već u Pokupsko.

Kašnjenje “samo” četiri mjeseca

– Možemo reći da bi porinuće lađe trebalo biti, i to 99 posto. 6. listopada. Trenutno je pakiraju i postavljaju na kamion i ona kreće u Pokupsko, rekao je Padežanin.

Kaže da je prvi problem nastao s izvođačem radova, nabavom, a potom je nestalo građe za lađu.

– Nakon što smo sve probleme prevazišli, dogodio se problem s vodostajom rijeke Kupe, kaže Padežanin. KAportal je, podsjetimo, još prošli tjedan pisao o vrlo niskom vodostaju Kupe za ovo doba godine koji je iznosio čak minus 25 centimetara.

Čeka se interes agencija

– Sad imamo sve uvjete da napravimo testiranja plovidbe.Više niti ne možemo čekati jer i kad je vodostaj prevelik onda isto nije pogodan, dodao je Padežanin.

Lađa će, saznajemo, biti u Pokupskom dok se ne testira je li u potpunosti pogodna za plovidbu i smještaj čak pedeset putnika. Padežanin kaže da su poslane  ponude na više od 300 adresa u cijeloj Europi te da od agencija čekaju povratnu informaciju ima li interesa.

Cijena aranžmana 40 eura

Zbog kašnjenja je ova turistička sezona definitivno promašena, no proljeće bi trebalo u punom sjaju pokazati novi turistički projekt. Cijena za plovidbu dugu 3,5 sati i nije baš simbolična, a iznosi čak 40 eura. Osnovna ponuda sastoji se od kostimirane animacije, pristajanja na dvije lokacije uz stručno vodstvo (Pavlinski samostan i Crkva Majke Božje Snježne u Kamenskom te Interpretacijsko-turistički centar Korablja u Rečici), tamburašku glazbu, piće i ručak.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest