SDSS optužio SDP-ovog načelnika Plaškog da ne želi uvesti dvojezične ploče, on po tom pitanju želi javnu raspravu

SDSS Karlovačke županije uputio je načelniku Općine Plaški Peri Damjanoviću (SDP), zahtjev da se promijeni Statut Općine i uskladi sa Zakonom po kojem je svaka općina ili grad u kojoj živi više od 33 posto pripadnika nacionalne manjine, dužna uvesti dvojezične ploče.

– Budući da u općini Plaški živi oko 44,5 posto Srba, Općina je dužna uvesti dvojezičnost, odnosno ćirilicu. Općina Plaški je također jedina općina od svih općina i gradova u RH koja nije promjenila statut i uskladila sa zakonom, navode u SDSS-u.

Nerazumni i glupi stavovi?

Kako su napisali na svojoj Facebook stranici, “načelnik općine Pero Damjanović svojim nerazumnim i glupim stavovima onemogućuje promjenu statuta, čime krši zakon, a i istodobno ne prihvaća naredbu ministra Arsena Bauka (SDP) o uvođenju ćirilice”.

– Veliki pritisci se vrše na načelnika od ministarstva kao i njegovih stranačkih kolega iz SDP-a da promijeni statut i uvede ćirilicu, ali on uporno radi na odugovlačenju. Izgleda da je Pero Damjanović spreman da Općina Plaški koja je siromašna plati kaznu zbog nepoštivanja zakona i sve to zbog njegovih mladalačkih neiskusnih političkih hirova, dodaju u SDSS-u.

Načelnik svih građana

Kako je danas za KAportal objasnio Damjanović, nema govora o opstruiranju zakona, već samo želi da se o ovoj temi napravi javna rasprava kako bi se čulo mišljenje svih građana i političkih opcija.

– Ja sam načelnik svih građana Općine, i Srba i Hrvata. Ubrzo ćemo napraviti javnu raspravu te saslušati sve strane kako se ne bi nepotrebno dizale međunacionalne tenzije u Općini u kojem imamo uzoran suživot, rekao je Damjanović. Kako je dodao, svakako će se ispoštovati Zakon, no ipak prije toga želi saslušati sve, a da ne bi kasnije došlo do problema, pa čak i razbijanja ploča. Smatra da su optužbe SDSS-a kako on ne želi ćirilične ploče apsolutno neutemeljene.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest