Internet anketa pokazatelj je kako političke stranke doživljavaju demokraciju

Ilustracija: Ward Sutton/fastcompany.com

Ako je suditi po pristupu internet anketama, većina vodećih stranaka i lista na ovim izborima demokraciju ne doživljava previše. Kao i obično u ovim slučajevima, nakon prvih nekoliko sati koliko-toliko normalnog tijeka glasanja, uključile su se stranačke mašinerije i anketu KAportala o tome za koga ćete glasati na predstojećim parlamentarnim izborima pretvorile u vlastitu sprdnju i s pojmom i namjerom ankete i jednako tako s pojmom demokracije.

Klonovi i trolovi

Nakon nekih četiri sata ankete u njoj je sa 32 glasa vodila SDP-ova koalicija, slijedila je sa 23 glasa Domoljubna koalicija, a sa desetak glasova su slijedili MOST i Živi zid. Onda je počelo bjesomučno klikanje stranačkih klonova i trolova, bez ikakve sumnje organizirano, jer uvid u IP adrese jasno pokazuje da nije riječ o jednom fanatiku.

HDZ-ova Domoljubna koalicija dobijala je po tri glasa u minuti, u jednom trenutku došla i do gotovo 70 posto ukupnog broja glasova. Uključila se i SDP-ova koalicija, počeo je ubrzano rasti i njihov broj glasova, iako ovog puta, mora se priznati, u znatno manjem omjeru. Jesu li odustali uvidjevši da je to potpuno besmisleno, ili su jednostavno digli ruke vidjevši da je HDZ-ova internet bojna daleko bolje “naoružana”, to ne možemo znati.

Noćni i prekovremeni rad

No, nema odmora za prave udarnike – preko noći i Živi zid kreće sa potpunim spemanjem ankete: u jednom danu 50-ak glasova, preko noći oko 400. U pomoć su prizvali i najnoviju tehnologiju, android aplikaciju koja vrlo uspješno generira IP-ove koji pokazuju da s glasa s udaljenih i različitih mjesta. Vrlo realno i logično i sasvim sigurno pošteno. Uslijedila je potpuna panika u HDZ-ovim internet snagama, koje su skupile glave i samoprijegornim radom i naporima uspjele ubrzo dostići Živi zid. I sada velika bitka za pobjedu traje. Pobjedu u kojoj narod nije bitan.

Pogrešno bi bilo “igranje” s internet anketama promatrati kao nebitnu sitnicu. Naprotiv, ono je vrlo jasan pokazatelj da u brojnim političkim opcijama u Hrvatskoj demokracija predstavlja ne samo nejasnu definiciju, već i pravi teret. Vodeće stranke pred izbore ni najmanje ne zanima “glas naroda”, zanima ih manipuliranje glasom naroda. Ne zanima ih mišljenje naroda, odavno prozvanog “stokom sitnog zuba”, kako bi uvidjeli padaju li njihove ideje na plodno tlo, već samo i jedino stvaranje lažnog dojma o vlastitoj popularnosti. I nije to nimalo bezazleno.

Internet bojna

DIX_0002sv izidor seviljski zaštitnik internetaNaprotiv, bilo bi izuzetno naivno pomisliti da oni koji bez imalo moralnih dvojbi (a kamoli srama) lažiraju internet ankete ne bi posve isto učinili da imaju priliku i na pravim izborima. Organizatori internet bojni naoružanih lijevim gumbićem miša, kao i marljivi sudionici akcije “glasaj, restartaj router, glasaj, restartaj router, glasaj…” jednakom bi lakoćom ubacili 100 ili 1.000 glasačkih listića sa izmišljenim glasom za svoju omiljenu stranku (ili uništili listiće suparničke opcije) kada bi samo pronašli način kako.

Demokracija i “glas naroda” u njihovoj su svijesti samo još jedna šarena laž za glasače. Smanjit ćemo PDV, povećat ćemo mirovine, davat ćemo vam novac šakom i kapom, imat ćete poslove…želimo vaše glasove. Sve to pripada u istu ladicu praznih riječi. Pa, kada je već tako, možda bi trebalo skinuti maske pa o sastavu Sabora odlučivati nakon velike 24-satne bitke u klikanju mišem, a možda bi se, kao u starim pripovijetkama, vođe stranaka mogle naći na livadi i potući pa tko pobijedi – taj može biti novi premijer.

Dakako, postoji i opcija da stanovnici Hrvatske zaista izađu na izbore i zaista odluče o tome tko će ih voditi, no to je još manje vjerojatno od okršaja na livadi. Tako će o novoj vlasti opet odlučiti 35-40% glasača i ponešto mrtvih koji su se zadržali na ovom svijetu da još odglasaju za svog favorita.

KAportal.hr

Ako vam je još uvijek do glasanja, evo…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest