Stožer za zaštitu: Vodostaj Kupe preći će 8 metara, podijeljeno 20 tisuća vreća s pijeskom, panike nema

– Mi smo još prekjučer sazvali stožer, jer smo imali informacije iz Hrvatskih voda da bi situacija mogla biti alarmantna. Ugroženim mjesnim odborima i gradskim četvrtima podijeljeno je dosad 20.000 vreća s pijeskom, ako zatreba bit će ih i još, izgrađen je nasip u mrežničkom zatoku u Mostanju koji spriječava izlijevanje Mrežnice i zasad je Mostanje obranjeno, a svi se nadamo da se ne ponovi situacija iz rujna prošle godine – naglasio je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

Briga o starijima i nemoćnima

Dvadesetak starijih i nemoćnih osoba koje su se našle na području koje je odsječeno poplavom ili bi moglo biti već je evakuirano i smješteno kod obitelji u drugim dijelovima grada, ili o njima brinu pripadnici karlovačke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja.

Na terenu je stotinjak profesionalaca, koji danonoćno rade sve kako bi spriječili veće štete i spremni su intervenirati ukoliko se prognoze iz Hrvatskih voda i meteorologa ponovno promijene, iako se svi nadaju kako će ovoga puta procjena biti točna.

Za sada nije potrebna pomoć volontera

Kako je bilo mnogo upita građana treba li pomoć na terenu, gradonačelnik Jelić se zahvalio svima, no rekao da to za sada nije potrebno.

Na novinski upit o gradilištu KAquariuma gradonačelnik je pojasnio da je kompletan projekt takav da u ovoj fazi predviđa mogućnost “potapanja” pa samim tim neće biti apsolutno nikakvih šteta, osim potrebe da se gradilište nakon poplave počisti.

Jučerašnji nastup i izjave ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine karlovački je gradonačelnik nazvao neozbiljnim i neodgovornim.

Jelić: Kad su poplave u pitanju, ne zanimaju nas izbori

– Ja sam gradonačelnik ljudima kojima je u tom periodu pet puta voda ulazila u kuće. I onda ministar dolazi u Karlovac i nama poručuje o ulaganjima. Dali su 100 milijuna kuna u obranu od poplava? Mi smo imali štete od 100 milijuna kuna, a država je tim ljudima dala oko milijun kuna za naknadu šteta, dok su sami građani Karlovca prikupili dva milijuna. Lako je doći s gorilama u blindiranom autu i onda bacati demagogiju. Kakvi izbori? Kada su poplave u pitanju nas nimalo ne interesiraju izbori, nas zanima da se problemi riješe, a to kako neće biti poplave vidimo na terenu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest