7 dana na 4 rijeke: KŠZ nema evidenciju svojih članova u nacionalnim savezima i međ. federacijama!?

7 dana na 4 rijeke: KŠZ nema evidenciju svojih članova u
nacionalnim savezima i međ. federacijama!?

Malo je u javnosti poznato da našu sredinu, u raznim državnim sportskim tijelima – članovi nacionalnih saveza i slično – predstavlja 15 članova karlovačke sportske obitelji. Tu smo informaciju prvo zatražili od Karlovačke športske zajednice (KŠZ) koja nažalost nema ažurirane podatke pa smo sami krenuli u “potragu”. Vjerujemo da je ovo zgodna prilika i da se takvi podaci konačno dostave u kancelariju KŠZ koja će, nadamo se, do godišnjeg izvješća o radu krovne sportske asocijacije u gradu imati ažurirane te podatke.

No spomenimo i koji su to sportski djelatnici Karlovca članovi nacionalnih asocijacija, pa sami prosudite, osim što je to za njih osobno priznanje, koliko je tko dao doprinos svojoj sredini. Znadete li uopće da nas te osobe predstavljaju u državnim sportskim tijelima?

Predsjednik, trener i “otac” Taekwondo kluba Karlovac Miroslav Brežan član je međunarodne taekwondo asocijacije ETU za politiku mladih. Predsjednik Veslačkog kluba Korana Antun Purgar član je Vijeća Hrvatskog veslačkog saveza (HVS). Dvostruki predsjednik (KŠZ i SŠKŽ) Želimir Feitl i bejzbol “mag u Hrvata” Krunoslav Karin članovi su Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Karin je i generalni tajnik Europske baseball federacije (CEB), a njegov brat Damir Karin potpredsjednik je HBS-a. Zoran Cicvara, trener u Kickboxing klubu Karlovac čiji su se puleni brojnim odličjima na domaćim i međunarodnim natjecanjima, član je Upravnog odbora Hrvatskog kickboxing saveza (HKBS). Predsjednik Gimnastičkog kluba Sokol Karlovac i županijski pročelnik Željko Šančić predsjednik je Nadzornog odbora Hrvatskog gimnastičkog saveza (HGS) dok je Ratko Vuković član Skupštine HGS-a. Karlovačka rukometna legenda Ivan Pavlaković – Musa, član HRK Karlovac i RŠK Karlovac, trener je golmana kadetske rukometne reprezentacije Hrvatske, a Stipe Smojver je tehnički direktor iste reprezentacije. Visoku funkciju glavnog tajnika Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS) godinama već obnaša Željko Drakšić, Dugorešanin s karlovačkom adresom. Brojni su karlovački nogometni djelatnici u tijelima Hrvatskog nogometnog saveza (HNS): predsjednik Nogometnog saveza Karlovačke županije (NSKŽ) Neven Šprajcer član je Komisije za natjecanje, član Disciplinske komisije je Stjepan Benčić, profesionalni tajnik NSKŽ i nekadašnji sportski novinar KAŠ-a Tomislava Kuzman je član Komisije za provedbu kupa i član Skupštine HNS-a, dopisnik SN iz Karlovca i nepopravljivi nogometni fan Krešimir Perković je član Skupštine HNS-a, nogometni sudac Nenad Stražanac član je Komisije za veteranski nogomet, član Komisije za registracija igrača je Dražen Tuškan, a Ozljanin Zlatko Sentigar je član Arbitraže HNS-a. I na kraju autor ove kolumne je već drugi mandat u funkciji glavnog tajnika Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN).

Primjer kako se političari odnose prema sportskim novinarima U nedjelju, 25. listopada, navršila se peta godišnjica smrti doajena karlovačkog sportskog novinarstva i kroničara karlovačkog sporta Zdravka Švegara, dobitnika Nagrade Grada Karlovca, te Nagrade za publicistiku i Nagrade za životno djelo HZSN-a. Evo i primjer kako se lokalni političari odnose prema sportskim novinarima. Sekcija HZSN-a Karlovac, čiji je Švegar bio član, predložila je 7. lipnja 2011. Gradskom vijeću da jedna ulica u gradu dobije ime po Švegaru. Čak je bilo predloženo da to bude ulica s malim brojem stanara, odvojak iz Draškovićev na Gazi gdje je Švegar rođen. Sličan prijedlog Gradskom vijeću uputila je 21. studenoga 2013. i Udruga Polka iz Karlovca. Sekcija HZSN je dobila pisani odgovor kojega potpisuje tadašnji predsjednik Povjerenstva za imenovanje i preimenovanje ulica a sadašnji predsjednik Gradskog vijeća i gradskog HDZ-a Damir Mandić, koji će sutra možda biti i karlovački gradonačelnik, navodi se kako je problem što bi stanari predložene ulice morali mijenjati dokumente te da će se prvom prigodom kada bude slobodnih ulica u gradu ponovno razmotriti taj prijedlog. Od tada su prošle četiri godine a dvije-tri nove ulice ipak su imenovane!

Ne sjećam se međutim da ih je ikad itko zapitao kako predstavljaju Karlovac i Karlovačku županiju tamo “gore” te koliko je njihov utjecaj u tim tijelima važan na lokalni sport, odnosno sredinu čiji su predstavnici.

Ostalo je još 11 dana do parlamentarnih izbora, a za manje od tri mjeseca, u siječnju 2016. godine, trebala bi se održati svečanost proglašenja laureta KA-sporta za ovu godinu. Važnih aktivnosti je zaista puno a glavni događaj koji već duže zaokuplja sve građane, dakle ne samo sportaše, jesu ovogodišnji parlamentarni izbori za koje govore da će biti najneizvjesniji ikad dosad održani. Iako se ovdje radi o politici, a ne o sportu, za izbore bi trebali itekako zainteresirani biti sportaši jer će o njihovoj sudbini odlučivati budući “vladari” Hrvatske pa i lokalne sredine.

Ovi izbori su znakoviti još i po tome što na županijskim listama raznih stranaka VII. izborne jedinice je uvršteno vrlo malo sportaša i sportskih djelatnici. Uvidom u stranačke liste možemo zapaziti da sportaša među nositeljima lista gotovo i nema. Najzvučnije ime je dakako ime karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića. Nažalost i jedino ime na listi iz Karlovca i Karlovačke županije za kojega možemo reći da je bivši sportaš i sportski djelatnik.

VII. izborna jedinica

Od ukupno 17 lista na tri su nositelji Karlovčani (HDZ-ova koalicija, Živi zid i Braniteljsko domoljubna stranka). Pet lista nema niti jednog kandidata iz Karlovačke županije, dok su kandidati iz naše županije daleko najzastupljeniji na listi Živog zida (11). Podsjećam da je na listama za parlamentarne izbore prije 22 godine, iste izborne jedinice, bilo 15-ak Karlovčana.

Ima još jedan detalj koji ne smijemo nikako zaboraviti, na kraju i naglasiti, da se radi o predizbornoj kampanji u koju su uloženi toliko novci o kojima sport samo može sanjati. Da li si uopće možete zamislite što bi se dogodilo da su ta sredstva, umjesto što su uložena u predizbornu kampanju, uložena za obnovu sportskih objekata, poboljšanje uvjeta sportaša, sportsku mladež…

POKROVITELJ KOLUMNE…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest