Na promenadi postavljena instalacija Ranka Ajdinovića “Iza granica”, koja poziva na interakciju

foto: Iva Mejašić

Na karlovačkoj Promenadi sinoć je otkrivena nova interaktivna instalacija Ranka Ajdinovića –  “Iza granica”. Program su popratili ambijentalni zvukovi novog karlovačkog glazbenog projekta Covenless, a postavljanje instalacije dio je programa intervencija u javnom prostoru pod nazivom “404 (Not Found)” koji unutar Hibridnog grada provodi KA-MATRIX – udruga za društveni razvoj.

Sam autor obratio se prisutnima i ukratko pojasnio smisao ovog rada te ih pozvao da i sami provjere što se krije “iza granica materijalnog i linearnog” doslovnim ulaskom u samu instalaciju.

Instalacija omogućuje publici interakciju, propitivanje što se nalazi iza granica svjesnog i granica prostora koji nas okružuje. Uz to ovo je i novi, autonomni mikroprostor koji se nalazi unutar “stvarnog svijeta” čiji je istovremeno i dio, ali i zasebna cjelina.

Posjetiteljima, šetačima, slučajnim prolaznicima, ostavljeno je na volju hoće li i kako “interaktirati” s Ajdinovićevim dijelom. Žele li se zavući u instalaciju, mogu to učiniti, oslušnuti zvukove parka iz ovog prostora, što su prve večeri već mnogi i učinili. Mogu je fotografirati i postaviti fotografije na društvene mreže, a mogu se i potpisati ili ostaviti poruku – kao u knjizi utisaka na nekoj izložbi.

Ugođaju je pridonijela zvučna kulisa lokalnog one-man projekta Luke Selmana pod nazivom Covenless, koja se sa svojom mističnom, mračnom atmosferom obojanom u plavo odlično uklopila u ambijent. Covenless se glazbeno kreće od tzv. cascadian black metala do ambijentalnih i eksperimentalnih zvukova i mističnih droneova. Obzirom na svoj entuzijazam, fokusiranost na cjelokupni audio-vizuelno-dizajnerski krajnji produkt jedan je od zanimljivijih glazbenih projekata i van usko lokalnih granica.

Instalacija “Iza granica” ostat će na promenadi sedam dana.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest