Ministrica Milanka Opačić posjetila dugorešku udrugu invalida rada – posjet zgodno ukomponiran i u predizbornu kampanju

. Opačić je, podsjetimo, nositeljica SDP-ove liste u VII. izbornoj jedinici.

Udruga invalida rada sklopila je vrlo značajan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda kojim ne samo da se nastavlja pilot projekt osobne asistencije za osobe s invaliditetom, već se projekt značajno i proširuje. Ovaj pilot projekt začet je još davnih godina, ali se nažalost još uvijek vodi kao pilot projekt. Do sada smo imali osam asistenata koji su svakodnevna pomoć u životu najteže invalidnih osoba, a sada smo potpisali ugovor za još sedam asistenata i njihovih korisnika. Vrijednost ovog dodatnog projekta iznosi gotovo 420 tisuća kuna – doznajemo od predsjednika Udruge Ivana Moguša.

Udruga na ovaj način čini dvostruku korist, osim što pomaže invalidnim osobama, omogućuje egzistenciju skupini mladih i starijih žena koje su dugotrajno nezaposlene.

Tijekom posjete tajnica Udruge Ismeta Bečirević, koja već godinama uspješno vodi projekte, ministricu je upoznala s planovima i problemima s kojima se susreću u udruzi, te zahvalila na potpori i pomoći nadležnom ministarstvu i ministrici Opačić.

Veliku pomoć u našem radu imamo od Grada Duge Rese, ali i jako dobro surađujemo s dugoreškim Centrom za socijalni rad. No, u našem radu bili bismo još aktivniji kad bismo ojačali samu udrugu, jer projekte valja osmisliti i napisati, ali i provesti kad se na kraju dobiju sredstva, a mi za to nemamo potrebne ljudske kapacitete. Takav dio poslova nije moguće povjeriti volonterima, već nam je potrebno jačanje ljudskih kapaciteta. Isto tako znamo se naći u krizi, onih mjeseci dok ne stignu sredstva iz projekta, a mi moramo platiti sve obveze od plaća i doprinosa do režijskih troškova – istakla je Bečirević.

Ministrica Opačić pohvalila je rad i napore Udruge koje ulaže kako bi pomogla svim svojim članovima, a posebno najtežim invalidima. Istaknula je kako su sredstva za projekte udruga nešto povećana, a novim zakonom o udrugama profilirati će se one udruge koje dobro rade i za koje će tada biti i više novca.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest