Cijene nekretnina u listopadu u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, baš kao i državi, još niže nego lani

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 161 000 nekretnina oglašenih u listopadu 2015. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju pad od 2 posto prema istom mjesecu prošle godine. Karlovačka županija otprilike je u okvirima tog prosjeka, s padom cijene nekretnina od 2,05%. U odnosu na listopad 2014. godine cijena nekretnina vrlo je blago narasla samo u Šibensko-kninskoj županiji, dok je najviše pala u Krapinsko-zagorskoj – gotovo 11%.

Kada su u pitanju prosječne cijene nekretnina, Karlovačka županija je, recimo to tako, na vrhu “donjeg doma”. Prosječna cijena po kvadratu (ovdje je riječ o kućama i stanovima na zajedničkoj listi) je 621 euro, što županiju svrstava na 13. mjesto. Prosječna cijena kvadrata stana u Karlovačkoj županiji je 863 eura, a kvadrata kuće 523 eura. Uvjerljivo najskuplje su nekretnine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (2.210 eura u prosjeku), a najjeftinije u Požeško-slavonskoj županiji sa svega 452 eura po kvadratu (za kuće tek 394). 

Kada su u pitanju gradovi, na listi 20 onih s najskupljim nekretninama ne samo da nema Karlovca, već niti jednog grada na kontinentu pa čak ni Zagreba. Iako je Dubrovačko-neretvanska županija uvjerljivo prva na ljestvici najskupljih, to nije i Dubrovnik. On zauzima drugo mjesto, a nekretnine su najskuplje u Opatiji (prosjek 3.004 eura).

Od gradova na kontinentu Karlovac je po cijeni nekretnina na šestom mjestu. Uvjerljivo su najskuplje u Zagrebu (prosjek 1.541 euro), više od tisuću eura za kvadrat treba platiti i u Velikoj Gorici (1.037), a slijede Varaždin i Osijek te potom gotovo izjednačeni Slavonski Brod (771) i Karlovac (770). Najjeftinije nekretnine su u Vukovaru, no zanimljivo je da su zabilježile ogroman porast – protekle godine kvadrat je u prosjeku koštao 436 eura, a ove 504, što je porast od 15,49%.

Kada su u pitanju samo stanovi, Karlovac je opet na šestom mjestu u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali s jednom izmjenom – stanovi su skuplji u Bjelovaru, a jeftiniji u Slavonskom Brodu. U Karlovcu se za kvadrat stana u prosjeku traži 870 eura.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest