Gandhi bi trebao biti uvijek aktualan, no 20 nakon rata kod nas mir nije vrijednost

Ohrabren sam ovom radionicom. Gandhi je univerzalno ime, a njegovo nasljeđe je i daje vidljivo. Zalagao se za demokraciju, nenasilje i strpljenje, što su vrline koje bismo trebali imati u svojim životima. Živimo u nesigurnom svijetu sukoba. Indija ima mnogih problema, no prevladava etika nenasilja – poručuje novi indijski veleposlanik u Hrvatskoj Sandeep Kumar.

Političar i sveučilišni profesor Josip Kregar kao mladac je pročitao Gandhijevu autobiografiju koja mu je pomogla da prevlada strah od javnih nastupa, jer i sam Gandhi piše o tome.

Bajonete mogu osigurati silu kao sredstvo, ali ne i vlast. Sila ne može biti temelj poretka bez dobrovoljnog pristanka – kaže Kregar.

Interpretirao je nekoliko Gandhijevih misli.

– Niti jedna vlast ne može ignorirati ima li ili nema povjerenje javnosti. Stalno ga mora tražiti i dokazivati. To je Gandhi odavno znao. Kako može postojati zemlja u kojoj ne postoji povjerenje u institucije? U Hrvatskoj demokracija ne dolazi odozdo, ne djeluje na razini mjesnih zajednica i općina. Također, kod nas jao manjinama, a demokracija se upravo ogleda u položaju manjine. Gandhi daje prednost unutrašnjem pozivu koji nas tjera da se bavimo politikom unatoč društvenim preprekama, rekao je Kregar.

Pavelić smatra da je mirna reintegracija Podunavlja zanemaren povijesni podvig.

Mahatma Gandhi je baštinio nenasilje kao vrlinu, vrijednost, i tako je pridobio čitavu indijsku naciju za sebe, a i političare koji su izbjegavanje nasilja prigrlili kao političku taktiku. U hrvatskoj, pa i europskoj političkoj tradiciji gotovo da nemamo ličnost poput Gandhija, ali imamo reintegraciju hrvatskog Podunavlja kao primjer pragmatičnog nenasilja, a danas kao da nismo niti svjesni da smo to ostvarili, kaže Pavelić.

Iako Kregar smatra da može biti opasno “dati svijet u ruke idealistima”, smatra da je idealizam potreban. Pavelić ne smatra da je gandijevski tip nenasilja idealističan.

– U 20. stoljeću oko tri milijarde ljudi živi u društvima koja su zahvaćena nenasilnom strukturnom promjenom. To su Indija, Južna Afrika, Istočna Europa, primjeri političara koji su baštinili nenasilje kao vrijednost su i Václav Havel te Martin Luther King, dodao je Pavelić.

Sudionici tribine, novinar Pavelić i političar Kregar, su dublje komentirali dnevnopolitička zbivanja, pa tako i problem ćirilice u Vukovaru, što smatraju manipulacijom HDZ-a.

– Vidite da je savjetnik gradonačelnika Vukovara osoba koja je podigla svu buku oko toga. Kod nas postoji potencijal za njegovanje mržnje. Potrebna nam je volja za mirom i spremnost da se angažira za njega, smatra Pavelić.

Kregar napominje da je dvojezičnost ili višejezičnost u Daruvaru ili Istri mnogo zastupljenija.

– Toliko je prihvaćena da je nitko niti ne primjećuje, kaže Kregar.

Publika je goste zatražila i stav o izuzimanju sjećanja na Sinišu Glavaševića u sklopu obilježavanja pada Vukovara ove godine.

– Sasvim je očigledno da HDZ mjesecima sustavno uništava uspomenu na njega, Bojana Glavaševića i njegovu obitelj. No, tko će to spriječiti, pita se Pavelić.

Kregar dodaje da je nedavno u Zadru netko prozvao generala Antu Gotovinu izdajniku, “jer se prodao komunistima”, što je dokaz kako se heroji određuju prema dnevnopolitičkim potrebama.

Marin Bakić/Aktiviraj Karlovac

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest