Regija Gastein u Austriji: Karlovčani u neotkrivenom skijaškom raju!

??????????????

Gasteinertal

… dolina smještena u središtu nacionalnog parka Hohe Tauern, za hrvatske skijaše možda još uvijek neotkriveni skijaški raj i pomalo nepravedno zapostavljena u odnosu na puno razvikanije a objektivno lošije skijaške regije. Čine ju tri gradića, Bad GasteinBad Hofgastein i Dorfgastein. Dolazak je poprilično jednostavan, vozite se kroz tunel Karavanke prema Salzburgu, kod Spitalla skrećete lijevo prema Malnitzu gdje se na vlak ukrcavaju vozila i putnici te kroz tunel dolazite u dolinu.

Ovaj su, za mnoge pravi skijaški raj uspjeli otkriti karlovački skijaši koji će i ove godine upravo uživati na padinama iznad ove doline.

Bad Gastein je prvo mjesto u dolini, od milja ga zovu i Monte Carlo Alpa, a odmah će vas zabljesnuti svojom “Belle Epoque” arhitekturom. Prvi skijaški lift datira ovdje još od 1945/46, a pravi razvoj zimskog turizma u stvari počinje organizacijom svjetskog prvenstva u skijanju 1958., prvog velikog sportskog događaja u Austriji nakon 2.svjetskog rata, gdje je legendarni Toni Sailer osvojio 3 zlata i jedno srebro, a utrku spusta pratilo je tada više od 60,000 ljudi.

Dolina Gastein ima 4 atraktivne skijaške regije koje međusobno nisu povezane, raspoređene su na 5 brda, sa 50 žičara i respektabilnih 208 kilometara staza.

To su Stubnerkogel-Angertal-Schlossalm, Sportgastein, Dorfgastein-Grossarl i Graukogel. Pošto nisu skijaški povezane preporuka je da svaki dan odaberete jednu kako ne bi gubili vrijeme na tranziciju.

Stubnerkogel-Angertal-Schlossalm najveća je skijaška regija sa 90 km staza  i 26 žičara. Na brdu Schlossalm svakako treba izdvojiti fenomenalnu crvenu stazu Hohe Scharte dugačku 10,4 km.  Staza je to sa najvećom visinskom razlikom u istočnim Alpama  (1400 m), a najbolje ju je odraditi odmah ujutro dok ne nastane gužva. Stubnerkogel također pruža izvrsno skijanje, pogotovo na stazama B11 i B 19, a posebna atrakcija je 140 m dugački viseći most na vrhu. Angertal je odlična polazna točka  za obitelji sa djecom, sa jednim od najboljih dječjih poligona koje smo vidjeli. Za početnike je najbolje do Angertala doći vlastitim prijevozom ili autobusom, a tu ste odlično pozicionirani za skijanje na Stubnerkogelu i Schlossalmu. Pauzu za ručak preporučamo odraditi u bajti Weitmoser-Schlossalm, fenomenalna sunčana terasa i odlična hrana.

Sportgastein je pravi biser ovog skijališta. Vrh Kreuzkogel (2686m) ujedno je i najviša točka Ski Amade skijaške regije. Zahvaljujući velikoj nadmorskoj visini snijeg je uvijek kvalitetan, a možete skijati na 9 staza ukupne dužine 18 km, tu su i 3 odlične lokacije za freeride. Posebna atrakcija je gurmanski doručak u aluminijskoj kugli podno vrha, poznatog arhitekta Gerharda Garstenauera. Doručak se organizira za minimalno 5 osoba. Polazak je u 8h sa donje stanice gondole Goldbergbahn, dolazak na vrh, te u pratnji vodiča uspon na vrh Kreuzkogel sa kojega se pruža pogled na preko 400 alpskih vrhova. Nakon toga slijedi povratak u kupolu iz koje se pruža spektakularan pogled i isto takav doručak. Služe se svježe regionalne namirnice, a gotovo da si ne možete ni zamisliti nešto što na bogato popunjenom stolu nema. Naravno tu je i nezaobilazni pjenušac. Skijaški dan definitivno ne može bolje započeti.

Dorfgastein-Grossarl sa 80 km  staza i 17 najmodernijih žičara pravi je odabir za obiteljsko skijanje. Lijepo položene staze vode sa vrhova Kreuzkogel i Fulseck. Na donjoj stanici gondole Gipfelbahn Fulseck nalazi se Gasti Snowpark koji se prostire na 5000 m2, te djeca kroz igru na modernom poligonu uče svoje prve skijaške korake.

Graukogel je brdo sa stazama za odlične skijaše. Najmanje je skijaško područje u dolini, a opslužuju ga 3 žičare. Dobar je izbor za lošeg vremena, pošto većina staza prolazi kroz šumu, zaštićene su od vjetra i nude dobru orijentaciju za slabe vidljivosti.

Od zimskih radosti tu je još 100 km uređenih pješačkih staza, 3 staze za sanjkanje od kojih je jedna osvijetljena, skijaško trčanje, te hodanje na krpljama.

Dolina Gastein obiluje termalnim izvorima, 5 milijuna litara termalne vode dnevno izlazi iz 17 izvora. U skladu sa time wellness i spa ponuda je sjajna, te će nakon napornog skijaškog dana odlazak u Alpentherme u Bad Hofgastein biti gotovo obavezan, na 32,000 m? pružaju vam se brojne mogućnosti za opuštanje, dok u Bad Gasteinu možete posjetiti Felsentherme.

Ukupno gledajući dolina Gastein sjajan je odabir za prave skijaške hedoniste. Vrhunske staze, odlični restorani i barovi, termalni izvori te mnoštvo sadržaja za najmlađe garancija su ugodno provedenog odmora.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest