Osvrt: MOST nezavisnih lista sada ima odgovornost kakvu još nitko nije imao na političkoj sceni

foto ilustracija

Je li čaša polupuna ili poluprazna, odnosno jesmo li optimisti ili pesimisti – osnovno je pitanje s kojim se treba suočiti pri komentaru rezultata izbora za osmi saziv Hrvatskog sabora od neovisnosti. Lijep uspjeh MOST-a nezavisnih lista pokazuje da se sve veći broj hrvatskih glasača okreće nadi u treću struju, mrtva trka HDZ-a i SDP-a, odnosno njihovih koalicija, pak, izaziva na razmišljanje o mazohizmu hrvatskih glasača koji redovito gunđaju o lošoj situaciji u gradu, selu, državi…ali uvijek glasaju za iste opcije.

Što se tiče dvije najveće opcije, koje bi da nije MOST-a, polako sve više sličile demokratima i republikancima na američkim izborima, gdje su sve ostale opcije polako istisnute i pretvorene u zanemarivu fusnotu, malo dubljim rezultatima izbora ne mogu biti zadovoljni niti jedni niti drugi. Oni koji na kraju priče sastave hrvatsku Vladu, dakako, imat će puno pravo proslaviti pobjedu, ali sada već solidan postotak građana ipak je poslao jasnu poruku da je potpuno nezadovoljan s obje opcije.

Iz karlovačke perspektive o (ne)zadovoljstvu HDZ-a ili SDP-a izlišno je govoriti. Već desetak godina rezultati na parlamentarnim izborima nemaju apsolutno nikakve veze s rezultatima lokalnih izbora.

Primjerice, na proteklim parlamentarnim izborima, 2011. godine, SDP-ova koalicija u gradu Karlovcu osvojila je 43% glasova naspram HDZ-ovih 27% pa je svejedno HDZ bio glatki pobjednik lokalnih izbora godinu i pol kasnije. Bila je to najsnažnija moguća poruka karlovačkom SDP-u, nažalost dosad nema nikakvih naznaka da su je i primili pa, kada su u pitanju lokalni političari – SDP na ovim parlamentarnim izborima nije ni sudjelovao.

Tako je ovog puta HDZ više glasova dobio i na parlamentarnim izborima, no ni oni ne mogu biti posve zadovoljni, jer bi s ovakvim rezultatima lokalnih izbora izgubili apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, što je bez obzira na osobne favorite situacija kojoj se svakako svi trebamo i nadati, jer ako je išta u 25 godina demokracije postalo sigurno – to je da apsolutni pobjednici potpuno ignoriraju svaki prijedlog ili ideju oporbe, bez obzira o čemu je riječ i koliko kvalitetan taj prijedlog eventualno jest.

Na gradskoj i županijskoj razini puno je glasova dobio i Živi zid pa ni njega ne treba smetnuti s uma za buduće lokalne izbore, iako ipak treba reći da je to vjerojatno uzrokovala činjenica da je nositelj liste daleko najeksponiraniji Ivan Vilibor Sinčić, dok je Živi zid inače ipak podbacio na razini države pa je pitanje hoće li Živi zid biti relevantna snaga i na lokalnim izborima gdje na listi svakako neće biti Sinčića koji odlazi u Sabor.

Preferencijalni glasovi dali su solidnu podršku i karlovačkom nezavisnom vijećniku Davoru Petračiću, koji je u Karlovcu dobio daleko više glasova od nositelja liste Slavena Dobrovića i drugoplasiranog Josipa Katalinića pa se u konačnici može reći da su Karlovčani pravu podršku onom što čini na lokalnoj razini dali samo njemu. Nije ni čudo, jer riječ je o jedinom oporbenjaku koji nudi konkretne ideje, sviđale se one nekome ili ne. No, bavi se onime što od političara i očekujemo – idejama za bolju budućnost našeg grada i nas samih, dok djelovanje drugih najvećim dijelom završava na “pljuvanju” po HDZ-u, što ih ne čini previše različitim od prosječne priče na šanku prije fajrunta.

Iako, ako ćemo onu čašu gledati kao polupunu, zadovoljni mogu biti i drugi. Prvenstveno zato jer se još uvijek ogroman broj građana cijele Hrvatske, pa tako i naše županije, dijeli u dva tabora i glasa za HDZ ili SDP liste čak i kada na njima nema nikoga iz njihove sredine, što je, dakako, posebno očito na primjeru SDP-a.

Odgovornost MOST-a nezavisnih lista zato je izuzetno velika. Prvi korak prema uništavanju nezdravog dualnog političkog sistema je napravljen. Možda je još uvijek relativno “stidljiv” i malen, no tu je. Kako će MOST djelovati u narednom periodu imat će ogromne posljedice na to hoćemo li na sljedećim parlamentarnim izborima (pa čak i lokalnim) imati pravu široku konkurenciju tri-četiri različite opcije, ili ćemo se, možda i na jako dug period, vratiti u situaciju u kojoj je jedino pitanje “jesi ti za HDZ ili za SDP”?

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest