I u gradovima Karlovačke županije puno glasova za MOST, u Karlovcu HDZ-u periferija, SDP-u centar

Karlovac nakon izborne noći

MOST nezavisnih lista dobio je znatnu podršku i u gradovima Karlovačke županije i svakako je najugodnije iznenađenje izbora. Upravo u našoj izbornoj jedinici, dobrim dijelom i zbog glasova iz gradova Karlovačke županije, pak, svoje vjerojatno jedino mjesto u Saboru izborio je i Živi zid. I kada bismo zamislili da je riječ o lokalnim izborima, MOST nezavisnih lista u svim bi gradovima ušao u vijeće, većinom s dva mandata, a Živi zid to bi uspio svugdje osim u Ogulinu.

Petračić ipak neće u Sabor

U Karlovcu je 20% glasača odabralo jednu od te dvije opcije što bi preslikano na lokalnu razinu značilo toliko željenu treću opciju i u gradskom vijeću. Davor Petračić ipak neće u Sabor, iako je dobio znatno više preferencijalnih glasova od drugog na listi Josipa Katalinića (u Karlovcu i od nositelja liste Dobrovića), no pravila govore da do pomaka može doći tek u slučaju da pojedinac osvoji više od 10% glasova od ukupnog broja glasova za listu. No, Karlovčanin Ivan Vilibor Sinčić jedini će iz Živog zida u Sabor.

Omjer HDZ-SDP ove je godine možda i izrazitije nego ikad pokazao razliku između periferije i centra. To ne vrijedi i za MOST, koji je dosta glasova dobijao i u manjim sredinama. Vrlo spora obrada rezultata, zbog preferencijalnog glasovanja, d0vela je do toga da se ta razlika može lakše pratiti – pa je HDZ dok su pristizali glasovi iz okolice imao gotovo 60% glasova, a na kraju je omjer bio 38-33 u korist Domoljubne koalicije, što znači da je centar grada iako na SDP-ovoj listi nije bilo Karlovčana (ili, kako je u kolumni o karlovačkom SDP-u spomenuo naš kolumnist Tihomir Ivka – možda baš zato) u većini glasao za koaliciju “Hrvatska raste”.

“Tijesno” u Ozlju

U Dugoj Resi, Ogulinu i Slunju daleko najviše glasova dobila je Domoljubna koalicija, a u Ozlju je po običaju bilo vrlo tijesno, a ovog puta pedesetak glasova više dobila je koalicija “Hrvatska raste”.

Od 17 općina Karlovačke županije, Domoljubna koalicija očekivano je najviše glasova dobila u njih 13. U tri je najviše birača potporu dalo koaliciji Hrvatska raste (Kamanje, Plaški i Vojnić), dok je zanimljiva situacija bila u Ribniku, gdje su koalicija Hrvatska raste i Živi zid imali identičan broj glasova – 75 i tako podijelili prvo mjesto.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest