Karlovačka “Pedala” obilježavanje 10-te godišnjice započela izložbom, a završit će tribinom u Gradskoj knjižnici

PENTAX DIGITAL CAMERA

Od običnih građana koje voze bicikl pretvorili su se u mini/maxi sportaše, bez obzira da li “jašu” na nekom super modernom “bajsu” ili “oltajmeru” marke Rog, Trek, KTM, Hercules i slično. Tako se, eto, ta mala grupica entuzijasta, karlovačkih “žabara” i ovisnika o rekreativnom biciklizmu, 2005. godine definitivno odlučila pretvoriti iz “žabe u prelijepu princezu”, u klub koji će registrirati – ozakoniti, ne sluteći tada da će ubrzo početi djelovati kao jedna od nezaobilaznih karika u rekreacijskom biciklizmu našeg grada i županije. Nakon 4 godine djelovanja u “ilegali”, osnivačka skupština SRK Pedala Laganini održana je 10. ožujka 2006. godine u prostorijama Obrtničkog centra u Haulikovoj ulici. Boje kluba jesu plava i žuta. Klub imaju svoju himnu, koju su skladali eminentni karlovački rock muzičari – Đorđe Jerinić – Đoksa, Vlado Kolarić – Kole i prijatelji. Himnu su izveli, odsvirali, na probranim instrumentima iz kućne radinosti – poput rajngli, šefarki, rifnjača i sličnim predmetima iz mamine kuhinje. Himna je zbog toga jedinstvena u sportskoj obitelji našega grada i – njome se “pedale” posebno ponose.

SJEĆANJE NA VUKOVAR

Prije 9 godina, 26. kolovoza 2007., SRK Pedala Laganini organizirao je memorijalnu vožnju biciklima od Karlovca do Vukovara pod nazivom “Pedalama od najzapadnije do najistočnije hrvatske bojišnice”. Ovim sportskim događajem obnovila su se i sjećanja na dva grada heroja, Karlovac i Vukovar, na najzapadniju i najistočniju točku hrvatske bojišnice gdje se junačkim držanjem hrvatskih bojovnika branila i obranila Domovina. U vožnji je sudjelovalo 10 članova kluba, pripadnika Domovinskog rata. Bila je to jedinstvena i prva takva akcija u Hrvatskoj koju su provodili bivši branitelji – rekreativci u vožnji biciklima. U samo 5 dana proputovali su put od Karlovca do Vukovara u dužini od 450 kilometara, uz prosječnu brzinu vožnje od 21,5 km/h, koju je usput remetio vrlo gust promet. Osim rekreacijskog naboja, bilo je važno uspjeti izdržati biciklima te dnevno proći oko 100 kilometara. Iznad svega je itekako bio važan i motiv ulaska u Vukovar i na ušću na križu pokloniti se sjenama žrtvi, te položiti cvijeće i zapaliti svijeće. Skromno i u stilu pravih zaljubljenika u sport i rekreaciju više su puta isticali da su kao organizatori ponosni na to da mogu utkati djelić svoje aktivnosti u to da herojske dane hrvatske povijesti ne prepuste zaboravu i da organizacijom ovoga događaja sačuvaju uspomenu na one koje nikada ne smijemo zaboraviti. Osjećaj je to ponosa i velikodušna vodilja organizatora, aktivista i volontera kluba.

Dio tog prvog povijesnog povezivanja najistočnijeg i najzapadnijeg grada hrvatske bojišnice bili su: predsjednik kluba Đorđe Jerinić, Vladimir Latković, Zlatko Lenuzzi, Boris Suknaić, Karlo Marić, Robert Juhas, Željko Smoljanić, Đuro Matijević, Stjepan Pastuović i autor ovih redaka.

Kroničar karlovačkog sporta Zdravko Švegar potvrdio je tada da karlovačka sportska povijest dosad nije zabilježila sličnu akciju i uspjeh kakav su ostvarili biciklisti-amateri karlovačkog SRK Pedala Laganini. «Pedala» je ovime na poseban način zasigurno otvorila novu stranicu povijesti KA-sporta.

Izložba ostaje otvorena 3 tjedna. Nadamo se da će građani Karlovca prepoznati njezinu skromnu vrijednost, te odlučiti se za rekreativni biciklizam za kojeg ne bez razloga kažu da je 3 u 1 “druženje, ljepota i zdravlje”.

Obilježavanje godišnjice djelovanja završit će tribinom koja će biti održana idući mjesec (ožujak) u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “I. G. Kovačić”.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest