Čekaju europski novac, a ne mogu proći ni Gradsko vijeće – za izvješće o radu CGO ruke nisu digli ni HDZ-ovci

Situaciju je pokušao smiriti predsjednik Kluba HDZ-a-HSS-a-HSLS-a Ivica Horvat, predloživši pauzu za dogovor. Na njoj su dogovorili da ispravljeni podaci budu dostavljeni vijećnicima, no nakon što su ih dobili, SDP je tražio stanku da provjeri slažu li se brojke, a nakon nje predložio da se točka skine s dnevnog reda.

Previše paušalno izvješće

Vladajući su odbili, pa je rasprava nastavljena, no da o takvom izvješću ne bi trebalo raspravljati ustvrdio je i HKS-ov Mihovil Stanišić, preporučivši direktoru Marčetiću da je sam makne s dnevnog reda. Ne zbog brojeva koji ne pašu.

– Ovo je izvješće previše paušalno da bih dignuo ruku za njegovo prihvaćenje. Mene ne zanima da li je utrošeno toliko i toliko kuna i pogreška u prepisivanju, ali me smeta da nema niti trunke truda u komunikaciji s građanima, niti jedan okrugli stol, javna tribina. Imate zatvoreni krug od Ministarstva do Župnije, gradova i općina i to držite za sebe, a to nije u interesu građana. Građani Karlovca će nekoliko puta višu plaćati cijenu otpada nego sada. Na koji način spriječiti takvo povećanje? Ne vjerujem u vaš podatak da će samo 15 ili 20 posto više plaćati, ocijenio je Stanišić, primjetivši i da je nemoguće da će u Centar godišnje dolaziti oko 100.000 tona otpada.

Cijenu odvoza za građane je najprije tražio Davor Petračić (nezavisni), htio je i da se objasni kakva će se tehnologija zbrinjavanja otpada primjenjivati na Babinoj Gori, Marinu Novaković Matanić (SDP) je zanimao terminski plan, Marijan Butković (HKS) je upozorio da na web stranici Kodos ne objavljuje podatke koje je po zakonu dužan, Ivica Margarin (Narodna stranka – Reformisti) htio je znati koliko će u Centar uložiti budući suvlasnici, Primorsko-goranska i Sisačko-moslavačka županije, odnosno, gradovi i općine iz kojih će stizati otpad na Babinu Goru… i Horvat je ponovo tražio stanku. Ovaj put radi usaglašavanja stavova oko glasanja.

Nježno rješenje

Na njoj su HDZ i vladajući odlučili pribjeći “najnježnijem” rješenju: ni za ni protiv.

– Samo izvješće ima pluseve i minuse, dio oko krivih prijepisa je ispravljen, ali postavljena mnoga pitanja na koja svi i u Karlovcu i Karlovačkoj županiji konkretne odgovore tražimo. Nemoguće ih je dobiti na sve niti svi koji se bave ovim problemom mogu decidirano odgovoriti, no zbog ozbiljnosti projekta i budućnosti te priče mi ćemo ostati suzdržani kao naš stav odgovornosti prema ovom pitanju i poruku svima koji dolaze s izvješćima na Gradsko vijeće da pristupe tome krajnje odgovorno i ozbiljno. Vijećnici predstavljaju Karlovčanke i Karlovčane i kad za nešto dižemo ruku, zaslužujemo da nam se daju precizne i točne informacije, objasnio je u ime Kluba Mandić.

Za glasovanja o izvješću 7 oporbenih ruku je bilo protiv, 13 vladajućih suzdržano, a karlovačko Vijeće tako postalo jedino od predstavnika suvlasnika koje Kodosovo izvješće o radu u prošloj godini nije prihvatilo.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest