Vrtići Bubamara i Ledo odlaze u povijest, mališani sele na Švarču i Gazu – roditelji nezadovoljni, potpisali i peticiju

Oko 200 karlovačkih mališana iz vrtića Bubamara, Ledo i Rakovac do kraja godine bit će preseljeno, neki trajno, neki privremeno, u vrtiće na Švarči i Gazi.

Oni iz Rakovca dok njihov ne bude rekonstruiran, što je u planu iduće godine, a oni iz Bubamare i Leda za stalno jer njihovi vrtići ne udovoljavaju propisima državnog pedagoškog standarda i bit će zatvoreni. I dok će mališani jaslica Ledo u novouređeni vrtić na Gazi, oni iz Bubamare od 1. prosinca sele u novi vrtić na Švarči.

Roditelji zbog toga negoduju, pokušali su i peticijom od Grada “izboriti” ostanak vrtića u Novom Centru, ali preseljenja će ipak biti.

– U prvoj fazi zatvorit će se vrtić Bubamara, a djeca prijeći u Vrtić Švarča. Ono o čemu ćemo zaista voditi računa ako neki roditelji nemaju automobila da se napravi preraspodjela po drugim vrtićkim objektima i tu očekujem veliko razumijevanje roditelja u ostalim objektima, kako Dječjeg vrtića Karlovac, tako i Dječjeg vrtića Četiri rijeke, najavila je pročelnica Andreja Navijalić, dodavši da će idući tjedan biti obavljeni i razgovori s roditeljima, potpisnicima peticije, kojima su već poslani pisani odgovori o razlozima preseljenja.

Ti odgovori roditelje, po riječima Morane Lapanja Barjaković, majke djevojčice koja će iz Bubamare morati na Švarču, nisu uvjerili u ispravnost odluke o zatvaranju vrtića u kojem je 40-ak mališana. To više jer su za nju tek doznali, bez da im je itko išta rekao ranije, pitao hoće li moći voditi dijete u par kilometara udaljen vrtić.

“Bacaju nas k’o šutu”

– Preko noći smo dobili odluku: vrtić se zatvara 30. studenog, selite se, snađite se kako god znate… Ljudi su u velikim problemima, Švarča nije rješenje za ljude iz ovog kvarta. Jako su se uhvatili tog državnog pedagoškog standarda: O.K., ovaj vrtić ne odgovara, ali u tom istom standardu piše i da dijete ne može u vrtić koji je kilometar dalje od mjesta gdje dijete živi. Do Švarče su tri kilometra i to znači da u startu ruše standard?! Ako ćemo se držati standarda, ‘ajmo graditi vrtić u bivšoj vojarni Luščić, pa kad bude izgrađen, preselit ćemo djecu. A ne ovako, bacaju nas k’o šutu gdje god se tko smisli! Nije fer tako napraviti, napomenula je Lapanja Barjaković.

No, osim djece iz Bubamare, preseljenje uskoro slijedi i djeci iz Leda i Rakovca. Za sve njih ima mjesta na Gazi i Švarči.

– U vrtiću Švarča koji je kapaciteta 8 odgojnih skupina sa 150 djece trenutno su dvije odgojne skupine; znači vrtić Švarča treba popuniti, a isto tako u vrtiću na Gazi povećani su kapaciteti za dvije odgojne skupine i ne bismo uopće razmišljali na ovaj način da nismo stvorili sigurne uvjete za našu djecu, izjavila je Navijalić.

Nagađanja da preseljenje čeka i djecu iz vrtića Park je odbacila.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest