Povodom blagdana sv. Cecilije u prepunom Nacionalnom svetištu održan koncert župnih zborova Karlovačkog dekanata

Čak 300 pjevača zborova Karlovačkog dekanata i mnoštvo vjernika proslavilo je u prepunom Nacionalnom svetištu svetog Josipa na Dubovcu uoči blagdana svete Cecilije, zaštitnice glazbe i pjevača, svoj dan. Taj dan bio je svečan i za časne sestre “Družbe Kćeri Božje ljubavi” koje su slavile obljetnicu utemeljenja svoje družbe, a djeluju pri Nacionalnom svetištu svetog Josipa. Smotru zborova su upriličili članovi zborova iz župa Karlovačkog dekanata: Župa pohoda BDM, Župa sv. tri Kralja, Župa sv. Martina, Župa Presvetog Trojstva, Župa Presvetog Srca Isusova, Župa sv. Franje Ksaverskog i domaći zborovi; dječji zbor “Josipove pahuljice”, zbor mladih “Agape i zbor svetišta “Sveti Josip”. Voditelj programa bio je mladi gospodin Borna Marčec.

U prigodnoj homiliji mons. Antun Sente, ml. rektor Svetišta, govorio je kako svijet u kojem živimo djeluje pomoću bombastičnih reklama.

– One svojim nasrtljivim naslovima izazivaju našu pozornost, a često i prečesto se dogodi da nakon što se upoznamo sa stvarnim sadržajem nametljivih reklama ili bombastičnih naslova ostajemo razočarani i prevareni. Ljepotu koju večeras slavimo ne prezentiraju ni ovosvjetske medijske ni reklamne kuće, ali unatoč toga imaju veliku vrijednost i važne su za našu radost. To je ponajprije blažena Djevica Marija i njeno prikazanje u Hramu, a evanđeoski tekst govori i o služenju svetog Josipa iz drugog reda. Prihvaćanjem Božjeg nauma i od Marije i od Josipa ima posljedicu za čitavo čovječanstvo. Dobro je to razumjela utemeljiteljica Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi majka Franciska Lechner čiju godišnjicu upravo danas slavimo. Svojim životom to je potvrdila sveta Cecilija koja je razlog okupljanja župnih zborova karlovačkog dekanata – kazao je u prigodnoj homiliji mons. Sente, zahvalivši sestrama koje su kroz proteklih 50 godina bile ovdje na službi za posluživanje Gospodinu, a zahvalio je i pjevačima koji svojim pjevanjem doprinose boljem susretanju s Gospodinom.

Na misnom slavlju posebno se spomenuo u molitvi pokojni dugogodišnji karlovački orguljaš, zborovođa i skladatelj, g. Dražen Car koji je naglo preminuo prije par mjeseci, a na samom kraju su članovi svih devet zborova zajedno izveli pjesmu “Cecilijo” u spomen na njenog autora Dražena Cara i tako zaključili ovogodišnji koncert župnih zborova karlovačkog dekanata povodom blagdana svete Cecilije.

Svečano liturgijsko slavlje animirao je domaći mješoviti pjevački zbor “Sveti Josip” pod vodstvom č. s. Dominike Šašo i orguljašku pratnju g. Krešimira Klarića. Misno slavlje predvodio je vlč. Nikola Sanjković, župnik iz Mahična u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., vlč. Draženom Karačićem, župnikom Novog Centra, vlč. Alojzijem Burjom, župnikom iz Hrnetića, protojerejem stavroforom Željkom Pajićem, župnikom grkokatoličke župe i dr. sc. Vladom Mikšićem, subsidijarom u Svetištu.

KAportal

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest