7 dana na 4 rijeke: Podsjetnik na prošlotjedne sportske (i druge) događaje

7 dana na 4 rijeke: Podsjetnik na prošlotjedne sportske (i druge)
događaje

Od sportskih događanja unatrag tjedna izdvojili smo događaje za koje mislimo da bi mogli biti najzanimljiviji za čitateljstvo. Prvenstveno se to odnosi na veliko priznanje koje je dobio Bejzbol klub Olimpija ’83 i njegov igrač Kruno Gojović, na predstavljanje knjige “Slovenci u Hrvatskom sportu” koja je prije Karlovca predstavljena prošle godine u Ljubljani i Zagrebu a iduće će biti i u Rijeci, na zapažene uspjehe karlovačkih mačevalaca i tekvondaša te na prijateljsku nogometnu utakmicu kojom su se karlovački i jaskanski nogometaši prisjetili na vukovarske žrtve. Naime, ovo je podsjetnik na prošlotjedne sportske (i druge) događaje koji zaslužuju našu pozornost.

NOGOMET

Vukovarskih žrtava i okupacije grada heroja prisjetili su se i na Mostanju, tradicionalnom noćnom utakmicom juniorskih momčadi, u kojoj su domaćini, juniori NK Mostanje Auto lim lak ugostili vršnjake nk Vinogradara iz Mladine pokraj Jastrebarskog. Osim sjećanja na žrtve Vukovara, sudionici su se prisjetili i poginulih branitelja Gradske četvrti Mostanje i svih ostalih branitelja koji su dali život za domovinu. Prije same utakmice predstavnici klubova zapalili su svijeće i lampione na spomeniku hrvatskim braniteljima kraj kapelice u Mostanju. Rezultat je bio sporedan, no spomenimo da su ovog puta gosti bili znatno bolji i slavili s visokih 7:0.

BEJZBOL

Vrijedno priznanje dobio je karlovački bejzbol klub i njihov igrač Kruno Gojković. Pored već osvojenog naslova prvaka Hrvatske, pobjednika turnira Europske lige prvaka i kupa Hrvatske, Gojković je pozvan u All Star reprezentaciju Europe koja će kao poseban gost sudjelovati na trećem izdanju Azijske zimske lige gdje ih očekuju susreti s momčadima U23 uzrasta iz japanske, južnokorejske i tajvanske lige. Liga počinje 28. studenog, a svaka će momčad odigrati 16 utakmica, nakon čega, 20. prosinca, slijedi finalni susret. Koliki je uspjeh ući u tu konkurenciju svjedoči i podatak da su svi osim Gojkovića iz profesionalnih europskih i svjetskih liga i klubova, uključujući i šest igrača koji su pod ugovorima s MLB momčadima. Pod vodstvom talijanskog selektora Gilberta Giralija, momčad Europe sačinjena je od najvećih bejzbol talenata Starog kontinenta.

TAEKWONDO

Natjecatelji taekwondo klubova Karlovac i Ogulin prošlog su vikenda nastupili na dva jaka međunarodna natjecanja – 9th Ilyo Cup and CEFTA Championships u Košicama (Slovačka) i Croatia Open Poomsae u Zaprešiću. U slovačkim Košicama je nastupilo 300 natjecatelja iz 7 država a karlovačko-ogulinski tekvondaši osvojili su 5 zlatnih i 4 srebrne medalje. Nancy Magdić (-62 kg) iz Ogulina proglašena je za najuspješniji seniorku natjecanja, dok su mlađi kadet Martin Štefanac (-36 kg) iz Karlovca i mlađa kadetkinja Helena Dujmić (-39 kg) iz Ogulina proglašeni za najuspješnije natjecatelje u svojoj kategoriji. Na turniru Croatia Open Poomsae u Zaprešiću, odnosno 3. OP Hrvatske u formama nastupilo je 259 sportaša iz 20 klubova iz 4 države. Karlovački taekvondaši na tom su turniru imali 3 prvaka Hrvatske (Matea Beršinić, Zdravko Ferenčina – Tiki te par Mihovil Šavor Radičević i Ema Lončar). Osvojili su 4 trećih mjesta u pojedinačnoj i 2 treća mjesta kod parova. U natjecanju timova Karlovčani su osvojili srebrnu medalju.

MAČEVANJE

Karlovački mačevaoci postigli su sjajan rezultat na ekipnom PH za ovu godinu. Mačevalački klub Karlovac je bio uvjerljivi ukupni pobjednik ekipnog prvenstva u disciplini floreta, a gledajući zajedno rezultate floreta i mača, Karlovčani su drugi. Dominirali su u floretu tako što su u 6 kategorija osvojili 3 zlata, 1 srebro, 12 broncu i 1 četvrto mjesto.

RUKOMET

“Na zapadu ništa novo” – tako bi otprilike mogli opisati 12. poraz rukometaša Karlovca u ovogodišnjem prvenstvu Premijer 1. Hrvatske rukometne lige. Karlovčani su, naime, u 13. kolu poraženi u Velikoj Gorici od RK Gorica sa 34:25. Karlovac je tako i dalje “fenjeraš”, na posljednjem mjestu prvenstvene ljestvice sa 2 boda gdje od 13 utakmica ima 12 poraza i 1 pobjedu (13 1 0 12 291:363 -72 2), te je uvjerljivo najslabija momčad Premijer 1. HRL. U sljedećem kolu (prvom drugog dijela) igra u Rijeci kod Zameta.

Završen je prvi dio natjecanja u 3. Hrvatskoj rukometnoj ligi – Središte za žene. Nakon prvog dijela natjecanja karlovačke rukometašice zauzimaju 6. mjesto u konkurenciji 9 ekipa.

VESLANJE

Upravni odbor VK Korana održao je, tradicionalno, povodom završetka ovogodišnje veslačke sezone sastanak s veslačima. Sastanku je prisustvovalo tek 12 veslača jer zbog drugih obveza, uglavnom školskih, danas svi nisu mogli prisustvovati treningu. Predsjednik Antun Purgar je najuspješnijima u ovoj godini – prvaku Hrvatske Mislavu Cindriću u ime Upravnog odbora poklonio mobitel i Švegarovu knjigu “Dva stoljeća športa u Karlovcu”. Kako Dominik Šutalo nije zbog obveza na fakultetu bio nazočan knjiga će mu biti uručena na prvom sljedećem treningu. Purgar se svima zahvalio na dosadašnjem angažiranju, treninzima koje redovito polaze, te pohvalio rezultate postignute na ovogodišnjim natjecanjima.

SPORT OSOBA S INVALIDITETOM

Odličan rezultat ostvario je Karlovčanin Duško Petrović na međunarodnom Memorijalnom turniru u pikadu za slijepe “Emil Punoš”, održanom u Puli. Petrović je osvojio brončano odličje u konkurenciji 33 natjecatelja iz Pule, Rijeke, Zagreba, Karlovca i slovenskog Kopra.

PUBLICISTIKA

U Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu predstavljena je knjiga “Slovenci u hrvatskom sportu”, u izdanju Slovenskog doma u Zagrebu i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, autora Eduarda Hemara. Urednica je Smiljana Jelčić Ivanošić.

Knjiga je tiskana na Hrvatskom i Slovenskom jeziku. Prije Karlovca, knjiga je prošle godine predstavljena u Zagrebu i Ljubljani, a iduće će biti predstavljena i u Rijeci. Knjiga je tiskana na Hrvatskom i Slovenskom jeziku. O karlovačkih sportaša u knjizi se spominju bivši atletičari “Željezničara” Aleksandar Markulin – Aleks i Sanja Jerman – Gosta, a autor drži da je najbolji karlovački sportaš Slovenac bio Bogomir Grilc (1903.-1980.), državni prvak kao skakač u vodu s daske.

Ovo izdanje je prvi takav publicistički projekt koji na cjelovit način, na 400 stranica, predstavlja sportaše jedne nacionalne manjine. Knjiga po prvi puta na jednom mjestu objedinjava čak 140 biografija sportaša, trenera i sportskih djelatnika slovenskog porijekla koji su unatrag 145 godina djelovali u Hrvatskoj i doprinijeli razvoju hrvatskog sporta. Najstariji je dr. Josip Fon, rođen 1846. godine u Studencima kraj Rogaške Slatine, a najmlađa je Franka Anić rođena 1991. u Splitu. Opsežan je pregled biografija zaslužnih sportaša slovenskog porijekla koji su dali doprinos hrvatskom sportu Pristup knjizi je leksikografski, a u nju su uvršteni svi relevantni životni podaci sportaša.

Slovenci su u hrvatskom sportu, stjecajem povijesnih okolnosti djelovali kroz nekoliko država različitih političkih i društvenih uređenja.

POKROVITELJ KOLUMNE…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest