Karlovački HGSS-ovci oprostili se od kujice Hosan koja je 2007. godine spasila trogodišnjaka i zaslužila “Ponos Hrvatske”

Hosan i Goran Granić - foto HGSS

Karlovački gorski spašavatelji oprostili su se od 12-godišnje kujice Hosan, a posebno njezin vodič Josip Granić.

Kujica border collie došla je u Hrvatsku iz Walesa kao predmet bilateralne suradnje i diplomacije, no za karlovačke HGSS-ovce je bila sve, kako su napisali na svojoj web stranici, samo ne predmet.

– Tada, njezin novi vodič u Hrvatskoj, gorski spašavatelj Josip Granić, prima je kao člana obitelji i prijatelja, a to čini i cijela njegova obitelj. Drugačije ne mogu niti znaju. Kujica Hosan brzo zaboravlja stres i traume nagle promjene države, klime, službe, vodiča i zahvalno nudi Josipu svoju odanost i sve svoje sposobnosti. Usprkos različitom načinu rada i treniranja brzo postaju jedinstven potražni tim, kažu HGSS-ovci. 

Zajedno su sudjelovali u brojnim akcijama traganja i spašavanja HGSS-a dijeleći sve svoje znanje i iskustvo što vrlo brzo daje zavidne rezultate.

Jedna od akcija je bila na području Požege 11. siječnja 2007. godine koju je upravo Hosan okončala pronalaskom trogodišnjeg dječaka, te mu tako spasila život. U potrazi je sudjelovalo više od 200 tragača (HGSS, policija, vojska, vatrogasci, lovci, mještani…) a cijela Hrvatska je pratila novosti medija. Ponosna kujica je još iste godine proglašena “osobom godine” a potražni tim HGSS-a Josip Granić i Hosan dobiva priznanje “Ponos Hrvatske”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest