Uz svečani koncert, Dječji zbor Zorica večeras slavi deseti, a Zorin dom 123. rođendan

Danas je 123. rođendan Gradskog kazališta Zorin dom, a ujedno i 10. rođendan Dječjeg zbora Zorica. Sasvim prikladno, ove će se dvije obljetnice spojiti u jednu pa će Zorin dom i Zorice zajednički proslaviti svoje rođendane svečanim koncertom u 19 sati, na kojem će se karlovačkom dječjem zboru pridružiti i mnogi gosti iznenađenja.

Upravo na današnji datum, 27. studenoga, 1892. godine svečano je otvorena zgrada Zorin doma, nakon radova koji su potrajali tek nešto više od pola godine. Na inicijativu dugogodišnjeg predsjednika “Zore” Vilima Reinera, tadašnja gradska vlast podignula je kredit, građani su uskočili brojnim dobrovoljnim prilozima i u proljeće 1892. godine počela je gradnja, koja je pod nadzorom graditelja Đure Carneluttija potrajala sedam mjeseci. Zgrada je u tri navrata ozbiljnije obnavljana – 1905. potom 1966. i napokon 2001. godine.

Dom Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora odavno je prerastao samo okvire tog društva i postao dom kazalištu, zborovima, koncertima klasične glazbe, baletu, likovnoj umjetnosti… Dječji zbor Zorica, pak, izrastao je i iz Zore i iz Zorin doma, što večerašnjem koncertu daje još veću simboliku.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest