PAULOWNIA: Drvo za sve – sada je vrijeme, narudžba jesenskih sadnica je u tijeku

Sadnja

Postoje dvije vrste sadnje – proljetna i jesenska. Proljetna sadnja se odvija u mjesecu svibnju i u prvoj polovici mjeseca lipnja. U proljetnoj sadnji se sade mlade sadnice tek izašle iz laboratorija. Kod ove sadnje je obavezno stavljanje zaštitene folije protiv korova te navodnjavanje kap na kap. Jesenska sadnja se odvija u mjesecima studenom i prosincu, kada u zemlju stavljamo korijenski sustav. Naime u jesenskoj sadnji sadimo sadnice stare godinu dana koje već imaju razvijeni korijen. To je na neki način sigurnija investicija jer dobivamo jaču i otporniju sadnicu.

Prednosti paulownie 

Paulownia apsorbira cca deset puta više CO2 od naše kontinentalne vegetacije pa se kao takova nalazi na Kyoto protokolu kao jedan od pročiščivaća zraka odnosno kao faktor u zaštiti ozona. Paulownia je od velike važnosti za ekološku ravnotežu u zemlji u kojoj se uzgaja te za biološku raznolikost.

Paulownia nije zahtjevna

Visoka otpornost na sušu, nepretencioznost prema sastavu tla i široki raspon temperatura za uzgoj (od -27 do +40 stupnjeva) čini vrstu Paulownia vrlo traženom na svjetskom tržištu. Ipak tri su uvjeta za efikasnu eksplotaciju: PH zemlje iznad 5,5, dobra drenažna zemljišta i osunčanost, naravno maksimalni učinak će se postići navodnjavanjem u prve dvije godine. Paulownia traži dvije do tri godine njege, nakon toga drvo se osamostali i raste bez ikakvog uplitanja čovjeka, što je posebno značajno za sve one koji su zaposleni i nemaju vremena.

Na kraju NAJVAŽNIJE – FINANCIJSKA ISPLATIVOST

Očekivani ciklus eksplatacije paulownie je između 8 i 10 godina. Nakon prvog rezanja, drvo se obnavlja iz panja i tako 4 do 7 puta. To nam govori da je odabir kvalitetnog sadnog materijala od krucijalne važnosti, jer na taj način si dugoročno osiguravamo najkvalitetnije drvo. Financijska ulaganja su oko 24.000,00 kn za 600 sadnica po hektaru. Treba uračunati i početne troškove pripreme zemljišta i sadnje, kao i navodnjavanje u prve tri godine. Ako je poznato da 1m3 paulownie na tržištu ima otkupnu cijenu između 300,00 do 500,00 dolara, a da je očekivani prinos svake desete godine po stablu između 0,5 do 1,0 m3, jasno je svakom da je ova kultura itekako isplativa.

“Paulownia u Hrvatskoj ima sve više pristalica koje se brzo uvjeravaju u čudesni potencijal ovog drveta. Tehnička građa, ogrijev, pčelarstvo, silaža, biomasa, svatko može pronaći ponešto za svoje potrebe. Stoga nas kontaktirajte i nemojte propustiti ovu izvanrednu priliku za odlično ulaganje.”

GEMINI ZAGREB D.O.O. www.paulownia.com.hr boris@gemini.com.hr

TELEFON: 098/904-2085 ili 099/518-2074

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest