Serija malih hidroeletrana može imati poguban utjecaj na okoliš – Slunjani protiv njih na Korani, budućnost vide u turizmu

Rijeka Korana u Bariloviću - foto arhiva

Slunjani su definitivno protiv plana gradnje čak 13 malih hidroelektrana na rijeci Korani koje bi mogle imati vrlo negativan utjecaj na rijeku.

Više od 70 sudionika u živahnoj raspravi na tribini održanoj u petak u Slunju jasno je poručilo, da svoju budućnost vide u razvoju turizma.

– Ako se već mora Koranu iskorištavati i za energetske svrhe, neka se obnovi cijela serija starih i nefunkcionalnih mlinica, koje mogu proizvoditi struju bez velikih novih utjecaja na rijeku, a pored toga mogu biti i dobar dodatak turističkoj ponudi županije s velikim povijesno – edukativnim značajem, rečeno je na tribini.

Kao što smo najavili, tribinu “Hidroelektrane na Korani – prilika ili neprilika?” organizirale su udruge Eko Pan iz Karlovca i WWF Adria, u suradnji s brojnim lokalnim nevladinim udrugama udruženih u Inicijativu “Sačuvajmo Koranu zajedno”.

– Trenutni plan realizacije projekata malih hidroelektrana na Korani napravljen je bez pristanka lokalnog stanovništva. Kao što je rekao i predstavnik županije i time potvrdio stajalište udruga, u ovom trenutku nemoguće je procijeniti sve moguće negativne utjecaje planiranih hidroelektrana na prirodu, na lokalnu zajednicu kao ni na razvoj turizma u Slunju i široj okolici”, komentirao je izmjene prostornog plana Denis Frančišković iz udruge Eko Pan. 

Irma Popović Dujmović iz WWF Adria kazala je da s obzirom na instaliranu snagu serija malih hidroelektrana ima isti ako ne i veći negativan utjecaj na rijeku kao i velika hidroelektrana. WWF kroz rad na problematici malih hidroelektrana želi potaknuti bolji proces odlučivanja o lokacijama postrojenja, kriterijima koncesija te uključivanju različitih dionika u održivo planiranje razvoja hidroenergetike u Hrvatskoj.

Javna tribina u Slunju prva je od četiri tribina, koje će Eko Pan i WWF organizirati još u Bariloviću, Ozlju i Karlovcu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest