Slunjani bi opet mogli na izbore – vijećnici odbili proračun za 2016., mogu na “popravni” do kraja mjeseca

Slunjani bi, ni godinu i pol nakon što su morali na izvanredne izbore kako bi odabrali gradonačelnika, ponovo mogli na birališta – ovaj put zbog vijećnika i proračuna.

Naime, prvi pokušaj donošenja gradskog proračuna za iduću godinu je propao i to bez puno rasprave i primjedbi. Tako je nezavisni Mario Medved kazao kako mu je žao što u predloženom proračunu ne vidi značajnije uštede, samo kozmetičke.

– Odluka o gašenju javne rasvjete, iako se malo zamjerila građanima, dobar je pokazatelj ušteda: za tu stavku je predviđeno oko 700.000 kuna, a prije gašenja troškovi su bili oko 1,1 milijun kuna. Takve odluke bih podržao i volio vidjeti u proračunu, rekao je Medved.

I Josip Štefanac (ABH-HSS) je za to da se proba uštedjeti, a puno veće uštede zagovaraju i SDP-ovi vijećnici koji misle da se valja ugledati na štednju kakva se provodi na državnom planu.

– Nismo zadovoljni rashodima u Gradu za materijal, energiju i slično. Moglo se izdvojiti manje sredstava, pa ih upotrijebiti za neke druge stvari, reko je Damir Vuković.

Pri tom su vijećnici neke stvari i pohvalili, poput gradnje pročistača otpadnih voda ili da Grad funkcionira usprkos tome što više ne dobiva 4,5 milijuna kuna od Vojnog poligona za komunalnu naknadu, pa kad je za proračun ruke podiglo samo njih 7 – uz troje protiv i četvero suzdržanih – predlagač, gradonačelnik, sam je priznao da mu vijećnici baš i nisu jasni.

– Niste mi jasni, tu ste sad protiv, govorite o uštedama, ne kažete kakvim, kojim… Koje uštede mi možemo napraviti? Nema prihoda, nemaš na čemu uštediti, svi gradovi, pa i općine, su jači s plaćama nego mi. Ne prihvaćate proračun, a ne kažete što bi konkretno htjeli?! Što se mene tiče, proračun ne mora prolaziti. Imat ćete još jednom priliku ove godine, a onda ćemo dalje vidjeti, kazao je gradonačelnik Jure Katić.

Za usvajanje proračuna treba glasati apsolutna većina vijećnika, odnosno, njih 8, a proračun biti usvojen do kraja godine. Ne bude li, do tada mora biti donijeta odluka o privremenom financiranju, koja vrijedi tri mjeseca. U tom periodu, odnosno, do 31. ožujka iduće godine, mora biti usvojen proračun za 2016. Ako ne bude, Vlada donosi odluku o raspuštanju Gradskog vijeća i razrješenju gradonačelnika, imanuje povjerenika za Slunj i odlučuje o datumu prijevremenih izbora za gradonačelnika i Vijeće.

Na onima redovnim, 2013. u Vijeće je ušlo po 5 vijećnika Nezavisne liste Proljeće i HDZ-a, 3 SDP-a i 2 ABH-HSS, dok je za gradonačelnika izabran nezavisni Željko Rendulić. Nakon što je podnio ostavku, na prijevremenim izborima u lipnju 2014. izabran je HDZ-ov Jure Katić.

Ni proračun koji je lani predložio nije usvojen iz prvog, nego drugog pokušaja, kada je za njega digao ruke i SDP.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest