Na javni uvid projekta MHE u Brodarcima pozvano tek 16 obitelji, mještani zabrinuti što im donosi

Mjesto buduće hidroelektrane u Brodarcima

Gradnja buduće hidroelektrane u Brodarcima, odnosno Donjem Pokupju na tzv. vodno – energetskoj stepenici na početku Kanala Kupa – Kupa ocijenjena je kao prioritetan projekt koji bi pomogao u sprječavanju poplava na karlovačkom području, no uznemirila je duhove kod stanovnika upravo područja na kojem će se graditi.

Naime, začudilo ih je što su na sastanak vezan za uvid u idejno rješenje buduće MHE u postupku izdavanja lokacijske dozvole pozvane samo 16 obitelji. Stanovnici se pitaju zašto, dok Marko Žakelj kaže da je i nepojmljivo da iz naselja na koje bi direktno utjecala gradnja HE (Gornje Pokupje, Priselci, Mahićno, Donje Pokupje, Brodarci) poziva samo 16 kućanstava, od njih ukupno oko 500?!

– Taj poziv sam po sebi je nejasan,spominje se katastarska čestica br. 1035 kao svima zajednička, ta ćestica je dio državne ceste koja prolazi pored naših kuća. Gdje su tu ostala kućanstva, te zašto su u tri slučaja pozvane dvije osobe s iste adrese, pita se obitelj Žakelj.

Kažu da im to ne sluti na dobro, te da se na mala vrata progurati projekt od strane privatne tvrtke iz Zagreba bez ikakvog upoznavanja šire javnosti ili javne rasprave o toj temi na ovom području ,tj. njih “koji su cijeli život tu na rijekama Kupi i Dobri.

Zahtjevaju da se nešto hitno poduzme, dok Marko Žakelj navodi i da za “usmjeravanje vode u kanal Kupa – Kupa u slučaju visokih vodostaja postoje druga jednostavnija, jeftinija i ekološki prihvatljivija rješenja od gradnje treće HE minimalne isplativost) u nizu na 15 kilometara toka rijeke Kupe, nakon one u gradnji na lokaciji Ilovac, te HE Ozalj.

Naravno, ovdje će svoje ipak reći struka, no građani imaju pravo znati što ih čeka, te zašto se, dodaju u dopisu, na najljepšem i najplićem toku Kupe koji prolazi kroz Brodarce i Donje Pokupje uz prirodne ljepote ne razvija turizam, već se radi na njihovom uništenju.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest