Eko Pan: MHE Brodarci neće riješiti pitanje obrane od poplave kako se želi prikazati u javnosti

Mjesto buduće hidroelektrane u Brodarcima

Nakon teksta objavljenog na KAportalu, vezanom za realizaciju zahvata MHE Brodarci i postupka izdavanja lokacijske dozvole, svoje je priopćenje poslala i udruga Eko Pan koja već duže vrijeme provodi kampanju protiv gradnje malih hidroelektrana na način kakve su zamišljene u Karlovačkoj županiji.

– Kao što je poznato još 2011. godine Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je u postupku ocjene o potrebi provođenja postupka procjene utjecaja na okoliš donijelo je Rješenje da je za zahvat MHE Brodarci nužno provesti procjenu. Godinu dana kasnije  u ponovljenom zahtjevu nositelja zahvata Ministarstvo donosi potpuno suprotnu odluku u kojoj kaže da za MHE Brodarci nije potrebno provesti procjenu utjecaja na okoliš, kaže nam Denis Frančišković iz Pana.

Projekt Hrvatskih voda?

Eko Pan je, dodaje Frančišković, krajem 2013. godine Upravnom sudu u Rijeci podnio tužbu protiv Ministarstva, odnosno Rješenja iz 2012. godine koje je u suprotnosti s Rješenjem istog tog Ministarstva iz 2011. godine. Upravo ta tužba odnosi se na prethodno iznesene činjenice i situaciju da je za potpuno istovjetan zahvat Ministarstvo donijelo dva Rješenja koja istu stvar rješavaju na potpuno oprečan način. Prema stajalištu Eko Pana za zahvat MHE Brodarci je bilo nužno provesti procjenu utjecaja na okoliš, odnosno postupiti prema Rješenju Ministarstva iz 2011. godine.

– Još uvijek ne postoji pravomoćna presuda o tome da li za MHE Brodarci treba ili ne provesti postupak procjene utjecaja na okoliš. Također ističemo činjenicu da nositelj zahvata u ovom slučaju nije privatna tvrtka TEKONET d.o.o. kako se želi prikazati u javnosti već Hrvatske vode što je lako provjeriva činjenica. Naime, privatna tvrtka TEKONET d.o.o. pokušava MHE Brodarci podvući pod širi zahvat koji se zove “Sustav obrane od poplava – srednje Posavlje” za koje je još 2008. godine doneseno Rješenje Ministarstva da je prihvatljiv za okoliš. Ističemo da tim Rješenjem nije bila sagledana mogućnost realizacije MHE Brodarci već se ona samo spominje kao jedna od budućih mogućnosti u okviru sustava. Na taj način se u javnosti želi prikazati slika kako MHE Brodarci rješava i pitanje poplava što prema mišljenu Eko Pana ne odgovara istini. To potvrđuje i činjenica da PUO za MHE Brodarci nije uopće provedena, a koja bi eventualno procijenila kako i na koji način planirani zahvat utječe i rješava pitanje obrane od poplava na području grada Karlovca, pišu još Panovci.

Zaštitite svoj legitiman pravni interes!

Koristeći tu činjenicu u javnosti se opravdanje za realizaciju MHE Brodarci želi prikazati kao nužnost u pitanju rješavanja problema poplava.

– Osim toga želimo istaknuti činjenice iznesene u objavljenom tekstu, a tiču se postupka izdavanja lokacijske dozvole za MHE Brodarci. Zakon o prostornom uređenju i Zakon o gradnji nije u skladu s Arhuškom konvencijom koja kaže da javnost može sudjelovati u svim postupcima u kojima se donosi odluka da li će se projekt koji bi mogao imati značajan utjecaj na okoliš odobriti ili ne, što znači ne samo u postupku PUO ili ocjene o potrebi PUO, kao i Zakonom o općem upravnom postupku iz razloga što protivno definiciji stranke iz ZUP-a uskraćuju sudjelovanje onim osobama koje po ZUP-u imaju pravo sudjelovati zbog zaštite svojih pravnih interesa. U ovoj situaciji se to odnosi na sve one osobe koje mogu biti pod širim utjecajem zahvata, a ne samo one koje neposredno graniče uz lokaciju samog zahvata, kažu u Panu.

Pritom pozivaju sve osobe na koje ovaj zahvat može utjecati, a ne samo one koje su zaprimile poziv Grada Karlovca, da poduzmu sve potrebne radnje kako bi zaštitili svoj legitiman pravni interes, kao i da se obrate Eko Panu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest