Karlovački učenici i dalje bez besplatnih udžbenika – gradskoj upravi SDP-ov prijedlog neprihvatljiv

Besplatnim udžbenicima alternativa će i ove godine biti razmjena

Ne dogodi li se kakav “kopernikanski obrat” kod usvajanja gradskog proračuna, ni iduće godine karlovački učenici neće imati besplatne udžbenike, a njihovi roditelji i staratelji manje izdatke za školovanje.

Odbijen je SDP-ov prijedlog kojim je predloženo da se u proračunu za 2016. nađe i ova stavka, odnosno, predvidi 2,7 milijuna kuna za udžbenike karlovačkim učenicima.

– Prijedlog za osiguravanje sredstava za nabavu udžbenika učenicima u visini od 2,780.000 kuna nije prihvatljiv iz razloga što bi osiguravanje udžbenika trebalo biti u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta budući da je osnovnoškolsko obrazovanje obvezno. Osim toga, prijedlog da se za tu namjenu smanje rashodi za tekuće i investicijsko održavanje zelenih površina jer bi se radilo o nenamjenskom trošenju prihoda od komunalne naknade iz koje se financira održavanje komunalne infrastrukture sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu, stoji u odgovoru pročelnice Lidije Malović na SDP-ove primjedbe i prijedloge na nacrt proračuna za iduću godinu.

Od 21 prijedloga, 1 djelomice prihvatljiv

Prijedlog o besplatnim udžbenicima tako se našao među 20 SDP-ovih koji je Upravnom odjelu za proračun i financije neprihvatljiv: od onih o izradi projektne dokumentacije za sustav obrane od poplava, uređenje niza ulica, sanaciju nogostupa i obnovu Židovskog groblja, rekonstrukciji atletske staze, sanaciji klizišta do dodatnog opremanja dječjih igrališta spravama za djecu s invaliditetom i izgradnji autokampa. Od 21 prijedloga, djelomice je prihvaćen samo jedan – onaj o povećanju sredstava za sanaciju divljih odlagališta.

SDP-ovu dopredsjednicu Gradskog vijeća Marinu Novaković Matanić odbijenice ne čude. Lani su, kaže, predložili dvostruko više prijedloga, ali, su, kao i ovaj put, vladajućima bili neprihvatljivi. SDP-ovi vijećnici nastojali su prijedlozima pokriti mnogo toga, pa iako drže da su svi važni – od komunalne infrastrukture do Male scene – onaj za besplatne udžbenike značio bi pomoć Grada velikom broju građana.

– To bi obuhvatilo polovicu Karlovčana! Zar od 250 milijuna kuna u proračunu građani ne mogu dobiti 2,5 milijuna kuna? Može se taj novac naći, nije bitno s koje bi ga pozicije namaknuli, ne mora to biti ona s koje smo mi predložili. Uostalom, njihov je posao da kažu od kud bi se moglo namaknuti više, od kud manje. Ovo su bili naši prijedlozi na nacrt proračuna, kada prijedlog proračuna bude na Vijeću, podnijet ćemo i amandmane. Vjerojatno ih vladajući, kao i inače, neće podržati iako mislim da bi u slučaju besplatnih udžbenika svi vijećnici, bez obzira na stranke, trebali biti za i odlučiti, trajno, da svi karlovački učenici imaju besplatne udžbenika jer obrazovanje je na 1. mjestu, naglašava Novaković Matanić.

Moglo za bazen i autokamp, ne može za knjige?

Vjeruje da je iznos potreban za udžbenike i veći no što je SDP predložio, to više jer bi se pravo na besplatne udžbenike odnosilo i na srednjoškolce, no smatra i da se novac za tu namjenu može osigurati.

– Ako se više od 5 milijuna kuna ulupalo u dokumentaciju za bazen koji se sigurno još godinama neće graditi, 6 dalo za nesuđeni autokamp, potrošio silan novac na niz drugih nepotrebnih stvari, onda se može naći i za udžbenike! Budući je gradonačelnik, Damir Jelić, profesor, a predsjednik Gradskog vijeća, Damir Mandić, ravnatelj škole, oni bi morali stati uz ovaj amandman i prihvatiti ga, poručuje Novaković Matanić.

Hoće li prijedlog o besplatnim udžbenicima proći, znat će se za 10-ak dana. U Karlovcu je ove školske godine upisan 3.991 učenik u osnovnim, a 3.256 u srednjim školama.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest