Sastanak MOST-a, SDP-a i HDZ-a: Petrov dao Milanoviću i Karamarku rok od tjedan dana da odluče hoće li podržati nestranačkog premijera

Po prvi put za isti stol su sjeli predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, predsjednik SDP-a Zoran Milanović i predsjednik MOST-a Božo Petrov. Upravo na njegovu inicijativu, prije drugog kruga konzultacija u uredu Predsjednice, točno u podne počeo je njihov sastanak u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Petrov je predložio da jedna stranka imenuje zamjenika premijera, a druga predsjednika Sabora te da se te dvije pozicije rotiraju. Kaže kako Most za sebe ne traži ništa osim obećanja da će se izvršiti dogovoreno. Kaže kako nestranački premijer nije ultimatum, ali da inzistiraju na konsenzusu.

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/87046/petrov-predlozio-nestranackog-mandatara/?autoplay=true&src=kaportal_hr

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko kaže kako smatra da oni kao relativni pobjednici izbora imaju pravo na mandatara.

“Možemo o svemu razgovarati, ali smatram kako ovo nije pravedan prijedlog”, kaže Karamarko.

“Mislim da ste nam ovo trebali reći prvog dana da mislite da nestranački mandatar može voditi vladu jedne demokratske države. Teško. Susreo sam samo dvije nestranačke vlade u EU, talijanskom i grčkom, i obje su propale. Ja kao neformalmi lider zbog ovakvog prijedloga moram sazvati stranačku konvenciju jer to prelazi granice mojih ovlasti”, rekao je Milanović na prijedlog Petrova o nestranačkom kandidatu za premijera.

“Mjesec dana nije puno, ovo može trajati i duže. Ali ako se ne možemo maknuti s ovog mjesta, možda bi bilo pametnije da uspostavimo Sabor na pet minuta i raspustimo ga kako bi predsjednica mogla raspisati nove izbore. Sabor koji nije konstituiran se ne može raspustiti. Ako se nismo u stanju dogovoriti, budimo pošteni prema našim ljudima, konstituirajmo se i bježimo ča”, rekao je Milanović.

Milanović je poručio Mostu kako je “na njima odgovornost”.

“Budimo odgovorni i donesimo odluku, makar i lošu”, rekao je Milanović.

Vijesti.rtl.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest