Duga Resa dobiva moderan park sa šetnicama, amfiteatrom i igralištem – cijena 3,5 milijuna kuna

Projekt uređenja Parka dr. Franje Tuđmana

Iako je dugoreški Park dr. Franje Tuđmana nastao u otprilike isto vrijeme kao i Vrbanićev perivoj u Karlovcu, on nije valoriziran niti poznat dok je o Vrbanićevom parku čak izdana i knjiga. No, nakon niza godina Duga Resa je čvrsto odlučila svoj Park urediti. Radovi bi trebali početi u 2016 godini, a investicija će prema procjeni iznositi oko 3,5 milijuna kuna. Odvijat će se po fazama ovisno o tome koliko će biti osigurano novca. Za sada Grad je osigurao oko milijun kuna, a projekt je prijavljen i prema fondovima, piše portal DugaResa.net.

Ideju za uređenja Parka dalo je Poglavarstvo Duge Rese sada već davne 2007. godine. Naredne godine sklopljen je ugovor za projektno rješenje, zatim je 2011. godine dobivena lokacijska dozvola, a u rujnu ove godine napokon je ishođena i građevinska dozvola rečeno je na jučerašnjoj prezentaciji o projektu uređenja Parka održanoj za vijećnike.

Površina parka je 4,3 hektara i njegovo uređenje obuhvaća tri dijela, građevinski u sklopu kojeg je predviđena izgradnja amfiteatra uklopljenog u tlo, zatim postavljanje javne rasvjete te hortikulturno uređenje gdje je predviđeno uklanjanje nekoliko stabala.

Sva stabla i grmovi njih oko 380 su popisani i bit će prema planu uklonjena ona koja su bolesna, ali će biti posađena i nova. Amfiteatar će se nalaziti na mjestu današnjih vrtova, između buduće sportske dvorane kod Osnovne škole Ivan Goran Kovačić i Doma zdravlja te nije invazivni element u parku. Planiran je i memorijalni dio, te šetnice i dječja igrališta. Projekt ima potencijala za povlačenje dodatnih sredstva od EU fondova, osobito ako se poveže s drugim dijelom ideje, a to je da se na mjestu AB montaže izgradi multimedijski i kulturni centar, ali on nije obuhvaćen ovim projektom i dozvolom – kazao je pročelnik Mladen Rakočević te pojasnio kako je park zapušten i treba ga revitalizirati, a kako Duga Resa nema ni jedan pješački trg sad je sve to obuhvaćeno ovim projektom.

Naredna prezentacija za građanstvo i širu javnost održat će se tijekom siječnja u Demokratskom rasadniku, a tada će projekt detaljno predstaviti njegov autor Robert Duić. Vijećnici nisu imali pitanja niti komentara o predstavljenom projektu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest