Krađe s pruga kroz Karlovačku županiju napravile štete za 135.000 kuna – počinitelji nepoznati, pa HŽ sve platio

Slučaj posječenog metalnog užeta na pruzi kod Generalskog Stola, koji je pred koji dan uzrokovao štetu i na vodu i na vlaku, ali i prekid željezničkog prometa, samo je posljednji u nizu ovogodišnjih kaznenih djela koja se događaju na tračnicama ili pored njih.

Bakreni kablovi, metalni ormarići sa signalnim uređajima, ploče sa svijetlećim tijelima… različit je asortiman nestajao na prugama kroz Karlovačku županiju, a tim je krađama HŽ Infrastrukturi, doznajemo u Korporativnim komunikacijama, napravljeno štete za više od 130.000 kuna.

– Tijekom 2015. godine na području Karlovačke županije prijavljeno je 11 krađa dijelova iz željezničkog infrastrukturnog sustava. U svih 11 krađa otuđeni su dijelovi željezničke kontaktne mreže, a počinjena materijalna šteta iznosi oko 135.000 kuna, kažu HŽ Infrastrukturi.

Pri tom se približan iznos slio u džepove nepoznatih kradljivaca, dok je nastalu štetu nadoknadio sam HŽ. Ili, budući je riječ o državnom poduzeću, svi mi.

– Procedura prijave krađe podrazumijeva očevid nadležne policijske postaje te poslova Regionalne jedinice HŽ Infrastrukture koja pokriva to područje. Ukoliko se ne utvrdi počinitelj krađe, kao u navedenim krađama na području Karlovačke županije tijekom 2015., materijalnu štetu nadoknađuje HŽ Infrastruktura. U protivnom, kod utvrđenog počinitelja krađe pokreće se pravni postupak naplate nastale materijalne štete, pojašnjavaju u HŽ Infrastrukturi.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest