Mateljan: Županijski proračun zanima samo uhljebe koji su nagomilani u trošnim uredima

Zgrada Karlovačke županije

Županijski proračun težak je više od 300 milijuna kuna, a to nikoga ne zanima jer ignorira lokalne proračune i planove razvoja, poručio je predsjednik županijskog SDP-a Damir Mateljan.

U podužem priopćenju navodi:

“Danas će vijećnici županijske skupštine Karlovačke županije prihvatiti proračun za 2016. godinu. Ta vijest teška tri stotine i nešto milijuna kuna, začudo, u našoj županiji neće baš mnoge zaintrigirati. Gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina to nije vijest iz razloga jer županijski proračun nije ni u kakvoj sinergiji s lokalnim proračunima, planovima razvoja i investicija, on ih jednostavno ignorira.

Čelnici lokalne samouprave dobro znaju, premda poput načelnika Rakovice i gradonačelnika Slunja u predizborne svrhe žele obezvrijediti tu činjenicu da za svoje projekte dobivaju novac iz državnog proračuna, radilo se to o ministarstvima, fondovima ili nečem trećem, četvrtom. Nekoliko milijuna kuna (upola manje nego se troši na plaće zaposlenika i sam hladni pogon županije) namijenjenih “ulaganjima u infrastrukturu” ionako je raspoređen plijen unutar jedinica lokalne samouprave koje korespondiraju sa županijskom vlašću, a pošto su to sve osim dvije, niti za njih taj plijen i nije Bog zna čemu.

Ovaj proračun neće u mnogome zainteresirati ni poduzetnike jer u njemu za razvoj poduzetništva nema prostora, kao što nema prostora za ozbiljan socijalni program ili program ulaganja u kulturu, sport, civilno društvo, školstvo, zdravstvo. Ovo zadnje ima sreću što je država sanaciju županijske bolnice preuzela na sebe te je uspjela sanirati dugove bolnice na Švarči za razliku od bolnice u Ogulinu koja je pod vodstvom županije uspjela priskrbiti dugovanja od dvadesetak milijuna kuna.

Pa koga osim samih zaposlenika županijske uprave i svih onih koji o toj upravi ovise zanima proračun naše županije? Koga osim na desetke uhljeba koji su nagomilavani u trošnim uredima županijske zgrade iz raznih koalicijskih stranaka i strančica (da ne kažem “mostića i putića”) predvođenim HDZ ovom parnom lokomotivom? Na žalost …nikoga. Na žalost, jer kao što sam rekao na početku, radi se o preko tristo proračunskih milijuna kuna i premda su ti milijuni prema mantri županijskih čelnika ionako “zadani”, radi se o sredstvima poreznih obveznika za koje bi isti trebali biti zainteresirani.

Danas će županijski proračun biti prihvaćen bez imalo stresa za župana i vodstvo županije. U preko dvadeset godina vladavine lokalnih domoljuba, konformizam je u županijsko skupštini rastao na plodnome tlu i zanimljivo je pratiti historijat prelaska na stranu onih koji odlučuju. Stranka čiji sam županijski predsjednik nije bila nimalo imuna na navedene transfere pa je tako SDP podebljao “upravljačke kvote” kvote HDZ a, HSP a, HSS a. Zadnji slučaj naknadne pameti zabilježen je kod vijećnika biranog na listi Laburista koji je, nakon što je domoljubno prosvijećen,predložen od strane u HDZ a u niz “važnih odbora” i gdje će ubirati od ovih nekoliko stotina milijuna kuna nekoliko stotina kuna. Svjestan da kao glavna oporbena stranka u županiji imamo odgovornost ne samo ukazivati nego i nuditi alternativu, moram jasno reći da naši lokalni birači s pravom tu alternativu ne vide ili bar da je ne vide dovoljno artikuliranu. Stoga do lokalnih izbora 2017. godine SDP (po mojem mišljenju) treba ponuditi široku platformu u koju je potrebno uključiti sve one ljude, udruge, ideje, stranke, institucije koje smatraju da politika nije tarot u kojoj su stvari sudbinski zadane već ovisi o našim postupcima i djelima.

No, na kraju ipak treba reći da je onako, matematički proračun Karlovačke županije jako dobro posložen i da gospođa pročelnica očito zna svoj posao i da nedvojbeno ima iskustva u preslagivanju konta. Sve bi to naravno bilo savršeno kad bi županija bila računovodstveni ured, a gospođa Gemeri voditeljica tog ureda, ovako ovaj je dobro ocijenjeni matematički uradak jedan od najboljih argumenata onima koji ističu bespotrebnost opstanka županija. Sama sreća da će stoga “domoljubna” koalicija koalirati (pardon, surađivati) s Mostom kojem je ukidanje županija važna reformska mjera. Ukoliko se već sutra ne odluče da su se odlučili da to ipak nije tako.”

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest