Ogulinci polažu velike nade u nova ulaganja u Poduzetničku zonu – predviđeno otvaranje 200 novih radnih mjesta

Zbog potrebe zbrinjavanja viška toplinske energije koja nastaje uslijed proizvodnje električne energije, društva planiraju izgraditi i pogone za proizvodnju peleta, drvene građe, drvenog ugljena i drvenih proizvoda. Ukupna vrijednost obje investicije u Poduzetničkoj zoni iznosi 22 milijuna eura, uz zapošljavanje do 70 radnika različitog profila.

Grad Ogulin uložio 24,5 milijuna kuna

Do sada je u Poduzetničku zonu uloženo preko 28 milijuna kuna. Grad Ogulin je uložio 24,5 milijuna a ostala četiri milijuna Karlovačka županija i država. No na žalost, unatoč svim naporima, do sada u Zoni posluju samo tri firme – austrijski Sammelrock, ogulinska OG grafika i Plinacro, koje upošljavaju stotinjak radnika. Doduše, bilo je mnogo zainteresiranih (preko 50), koji su poslali ponude za kupnju i platili jamčevinu u visini od 5 % vrijednosti parcele, ali su mahom svi odustali. Očito se nije radilo o pravim investitorima, već o onima, koji su na osnovu svog “vlasništva” u Zoni, podizali kredite i ulagali u apartmane na moru ili slične projekte.

Ove su godine dodaje Stipetić potpisani ugovori s još nekoliko ozbiljih tvrtki. Tu su zagrebački Altpro d.o.o., tvrtka koja se bavi razvojem i proizvodnjom opreme za željeznicu, a radi u 44 zemlje u svijetu. Zapošljavali bi oko 120 radnika. Ugovor o kupnji parcele u Zoni potpisan je i s riječkom tvrtkom Monterra, koja proizvodi pocinčane sigurnosne  mreže za zaštitu cestovnih i željezničkih prometnica. Uposlili bi 20 radnika. U Zoni će svoj pogon graditi i tvrtka Ferus iz Pule, koja zbrinjava otpad i  preša automobile, te se bavi trgovinom sekundarnim sirovinama.  Na površini od 14.097 m2, društvo Ferus d.o.o. planira investirati oko 10 milijuna kuna u objekte i opremu,  te na lokaciji u Zoni planira izgraditi plato za manipulaciju otpadom, postrojenje za mljevenje, skladište za obojene metale i upravnu zgradu. U početnoj fazi poslovanja društvo bi zaposlilo oko 14 radnika, a ukupno bi, u ove četiri tvrtke, posao našlo preko 200 Ogulinaca.

Spajanje s prugom 15 milijuna kuna

Poduzetnička zona Ogulin,  gotovo je idealno smještena u samom  središtu Republike Hrvatske. Zemljopisni položaj  i prometna povezanost, najveće su prednosti  Zone.  Smještena je uz sam izlaz sa autoceste A1 Zagreb – Split i magistralnu željezničku prugu Zagreb – Rijeka, s koje  se lako može spojiti industrijskim kolosjekom. Doduše, to bi stajalo oko 15 milijuna kuna, ali bi značilo veliku korist kada je u pitaju konkurentost same Zone.

Kvadrat parcele tek jedan euro

Parcele koje se nude na prodaju, površine su od 3000 do 165500 m2  i opremljene  su  cestovnom, vodovodnom i infrastrukturom elektroopskrbe.  U planu je izgradnja kanalacije i uvođenje plina. Ukupna površina Poduzetničke zone je više 1oo hektara  a razmišlja  se i o  formiranju  jedne parcele od 40 hektara, isključivo za velike investitore, za što je već osiguran prostor u urbanističkom planu.  Cijena zemljišta iznosi 8,00 eura za 1 m2, uz mogućnost obročne otplate a predviđene su i dodatne olakšice  za investitore i poticaj za zapošljavanje radnika s ogulinskog područja, u vidu beskamatnog  povrata dijela kupoprodajne cijene, ovisno o broju novozaposlenih radnika. Tako bi recimo poslodavca,  koji bi zaposlio 50 i više radnika, cijena kvadrata zemljišta umjesto predviđenih 8, pala na samo jedan euro. Za investitore gradnje proizvodnih i drugih pogona u poduzetničkoj zoni predviđeno je i oslobađanje od plaćanja propisanog komunalnog doprinosa u cijelosti i umanjenje komunalne naknade kroz tri godine.

Nebojša Magdić/KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest