130 godina gimnastike u Karlovcu – GK Sokol slavi vrijednu obljetnicu, na Svečanoj akademiji dodijeljena priznanja

Svečanom sjednicom u Gradskom kazalištu Zorin dom i predstavljanjem knjige “Karlovačka gimnastika 2005. – 2015”, autora Ratka Vukovića, Gimnastički klub Sokol Karlovac obilježio je 130-tu obljetnicu djelovanja. Sjednici je, pored bivših i sadašnjih gimnastičara, trenera i gimnastičkih djelatnika, gostiju iz drugih gimnastičkih klubova te brojnih prijatelja gimnastike, prisustvovao i predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec koji je u ime HGS-a domaćinu uručio plaketu.

Nazočne je pozdravio predsjednik GK Sokol Karlovac Željko Šančić koji se osvrnuo na dugogodišnju povijest i tradiciju gimnastičkog sporta u Karlovcu, a nikako nije zaboravio spomenuti i najnovije uspjehe gimnastičara i svakako najuspješnije pojedince:

– U klubu sustavno radimo na usmjeravanju djece i mladeži u sport od najranije vrtićke dobi. Posebno smo ponosni na sudjelovanje i doprinos u iniciranju i realiziranju Olimpijskog festivala dječjih vrtića koji su postupno organizacijski preuzele sportske zajednice. Pa je tako zamjetan i naš dugogodišnji rad u karlovačkim vrtićima. Naša je misija rad s mladima koji su naša budućnost. Treneri kluba također djeluju i u školama. Organizirana su i dva državna prvenstva osnovnih škola na Dubovcu i Grabriku, a karlovačke osnovne škole “Dragojla Jarnević”, “Braća Seljan” i “Dubovac” osvajači su najboljih državnih rezultata. Bili smo uspješni domaćini prvenstva Hrvatske 2003. godine, završnice Kupa 2005. i 2006. godine, a višebojsko prvenstvo Hrvatske održano je u Karlovcu 2007. godine. Završnice kupova Hrvatske te pojedinačno i višebojsko prvenstvo Hrvatske održani su 2010. godine s više od 500 akreditiranih sudionika. Klub je bio nositelj i koordinator regije Zapad, jedne od četiri regije u RH, kroz koje gimnastički sustav djeluje – rekao je Šančić i nastavio:

Stručni djelatnici kluba bez kojih hrvatska gimnastika ne bi mogla

– Danas su profesionalni treneri Marijan Šančić i Robertina Kućan uz potporu brojnih honorarnih trenera: Katica Horvatić, Andreja Ledić, Ivan i Lucija Šimunović, Krunoslav Smolčić, Mihovil Zubčić, Ivana Starešinčić, a slijede ih sadašnji vježbači koji svladavaju prve trenerske i sudačke korake. U našem klubu djeluje niz stručnih djelatnika obnašajući razne sudačke i organizacijske dužnosti. Iz naših redova su školovani brojni međunarodni i nacionalni suci. Iz Karlovca je bio potpredsjednik HGS-a u dva mandata, izbornik reprezentacije, predsjednik tehničkog odbora, vrhovni sudac, predsjednik NO HGS-a. Karlovački Sokološi bili su članovi i šefovi hrvatskog izaslanstva na brojnim međunarodnim gimnastičkim priredbama među kojima ističem Europsko prvenstvo u Ljubljani i Svjetski kongres u Ženevi. Na svim tim dužnostima istaknuli su se Ratko Vuković, Anamarija Palijan i Željko Šančić. U nekoliko navrata ženski dio kluba proglašavan je za najbolji ženski kolektiv u gradu, a Marija Štedul za najbolju sportašicu Karlovca… – naglasio je između ostaloga Željko Šančić, predsjednik GK Sokol Karlovac.

Nagrađeni OŠ Braće Seljan – Miroslav Šipek, OŠ Dragojla Jarnjević – Marijana Pavičić, OŠ Grabrik – Željka Škot, OŠ Dubovac – Irmelina Sablić, OŠ Švarča – Andreja Željković, Dječji vrtić Karlovac – Marina Gojak i Dječji vrtić 4 Rijeke – Lidija Čale. Katica Horvatić, Franca Blašković, Juraj Palajsa, Anton Purgar, Dragutin Mikša, Marijan Karlić, Ivan Belina, Hrvatski Gimnastički Savez – Stevo Tkalčec, karlovački gradonačelnik Damir Jelić, župan karlovački Ivan Vučić i Željko Šančić.

U 130 godina postojanja sokolstvo i gimnastika su ostavili su puno traga na sport i život u gradu Karlovcu. Klub, naravno, nastavlja i dalje intenzivno raditi na popularizaciji i razvoju gimnastike. Gotovo da nema značajnijeg društvenog događaja a da gimnastičari nisu uključeni u organizaciju ili realizaciju. Ponosni su kažu i na kontinuirano unapređenje Ljetnog gimnastičkog kampa u Selcu. Organizacija tog kampa dignuta je do razine kada s ponosom ističu da je to “jedan od najvećih ljetnih gimnastičkih kampova u središnjem dijelu jugoistočne Europe”. Od brojnih aktivnosti među kojima su natjecanja, susreti, sudački i trenerski seminari, razni javni istupi i nastupi, gimnastičari ističu da su se najviše naradili oko izgradnje gimnastičke jame. Jama je bila dugogodišnji san svih gimnastičara a danas im omogućava lakše i brže treniranje uz znatno veću sigurnost trenera i vježbača…

U novoj knjizi na 200 stranica, 400 imena i 250 fotografija

U novoj knjizi o KA-gimnastici, autora Ratka Vukovića, spomenuti su najvažniji događaji u zadnjih deset godina GK Sokol Karlovac s naglaskom na rezultatima koje opisuje na 200-injak stranica, ilustrirano s oko 250 fotografija, faksimila i isječaka iz novina te s oko 400 imena koja se spominju. Knjizi su predstavile dugogodišnje članice kluba Katica Horvatić i Anamarija Vračević i, dakako, autor Ratko Vuković koji je na kraju svima zahvalio na suradnji u prikupljanju materijala i fotografija te djelatnicima Tiskare Pečarić&Radočaj iz Karlovca. Podsjećamo da se knjiga može kupiti po cijeni od 80 kuna.

Na samom kraju aktivni gimnastičari kluba prezentirali su na kazališnim daskama mini gimnastičku akademiju. U glazbenom dijelu svečanog programa nastupila je mlada gimnastičarka, violinistica Ana Magdalena Fabijanić, koja je na državnom natjecanju iz violine osvojila 1. mjesto. Program su vodili bivša gimnastičarka Darija Herak i urednik KAŠonline portala. Druženje je nastavljeno u Sokolskom domu gdje je prikazana izložba fotografija najvažnijih događaja iz povijesti tog kluba. Sve skupa, bio je to prekrasan susret iskustva i mladosti, siječanja, nada, želja i uspomena…

Danas gimnastička akademija U znanje i vještinu novih generacija gimnastičarki i gimnastičara moći ćemo uvjeriti danas (subota) kad će uslijediti nastavak obilježavanja 130-te obljetnice tradicionalnom gimnastičkom akademijom koja će biti održana u Sokolskom domu s početkom u 17 sati.

KAŠonline

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest